Wpis z mikrobloga

#pytaniedoeksperta #co #piec #wegiel #kiciochpyta
Cześć Mirki, mam piec na #ekogroszek, ale kupiłem 5 ton orzecha w #pgg. Czy mogę bez dodatkowego rusztu wrzucić węgiel na ruszt wodny i palić w ten sposób? Czy muszę go jakoś odseparować od rusztu wodnego? Zastanawia mnie to, bo przy paleniu groszkiem ruszt ogrzewany jest jedynie płomieniem z podajnika i jest tam spory odstęp, a tutaj mam rozżarzone węgle na blasze, a w środku płynie woda, więc różnica temperatur jest spora.
  • 4
@absoladoo: mógłbym sobie zrobić kruszarkę, albo wypożyczyć na dobę i wszystko przemielić, ale na razie bardziej optymalne jest dla mnie palić tym, co jest. Dopiero co wstawiłem ten piec i narypałem się tydzień z przeróbkami, bo stary piec się wyhuśtał i trzeba było wszystko przerabiać łącznie z podmurówką 2m^3 pod ten kocioł. Stary piec stał w innym miejscu i już takich małych nie idzie dostać. No i mam mało miejsca na
@youmimicanski: tak jak kolega wyzej napisal, masz piec na ekocwel@ to krusz ten wegiel za te pewnie 4 stowki i bedziesz mial luksus, a nie kombinujesz jak kon pod gore ;d. Chciales tanio objechac to mogles na zlomowisko podjechac ze starym piecem i zamienic na jakis dzialajacy na podmianke i januszowi doplacic z 300-500zl ze go zarzuci na przyczepke.