Wpis z mikrobloga

#centralneogrzewanie #budujzwykopem #ogrzewanie #remontujzwykopem
Mam problem z instalacja co po sezonie letnim, mianowicie w jednej części domu grzejniki są zimno albo ledwo ciepłe. 90% instalacji wymieniona na miedź, uzupelniana wodą na rozne sposoby, kazdy grzejnik odpowietrzany, pompa odpowietrzana i ustawiana na każdy bieg. Nigdy nie było takiego problemu, wydaje mi się, że znalazłem kawałek rury który prowadzi do tej części domu i w jednym miejscu jest gorąca, a 1,5 metra dalej jest już zimna. Jest ona poprowadzona poziomo w kształt U ponieważ omija schody w piwnicy, możliwe, że stoi tam bańka powietrza lub rura się zatkała? Jak się za to zabrać? Dodatkowo poimo dopuszczenia wody i odpowietrzenia w jednym z grzejników czasem słychać jakby przelewała się woda.
  • 9
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Reynald: na szybko to jak koledzy radzą, zamknąć wszystkie grzejniki na amen, zostawić jeden na samym końcu i cisnąć pompa na maksa, to może przelejesz i odpowietrzyc się uda.
Ale to rozwiązanie nie jest trwałe, jak masz takie duże U (odwrócone) w układzie, to zawsze będzie ci się zapowietrzac - jak możesz to szybko jeszcze upuść ciśnienia, i korzystając ze w tym U nie masz wody tylko powietrze dodaj w najwyższym
@hrumque: Dziękuję za rady, jednak wydaje mi się, że mimo tego, że ta instalacja jest bardzo stara i niektóre rozwiązania sa wręcz idiotyczne to problem nie leży w samej instalacji. żeby nie skłamać 15 lat nie było problemów. Z problemem borykam się nadal, robiłem tak jak mówisz, i grzejniki które nie grzały zaczeły dawać super ciepło, jednak po wygaszeniu problem wraca. Zostaje mi chyba próbować do skutku w roznych kombinacjach
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Reynald: a masz tam zbiornik wyrównawczy ciśnieniowy? Bo dopuki pompa ci krąży gorąca woda to działa, ciśnienie jewtbwyzsze it'd. A jak wystygnie, z wody "wytrącają" się gazy paruje, być może nawet spadnie ciśnienie aż do atmosferycznego jeśli nie ma zbiornika który to kompensuje - to zawsze ci w takim miejscu powstanie bombel powietrza.