Wpis z mikrobloga

mam pytanie, ale tak całkiem serio. Czemu 500+ jest niby złe? To wolelibyście oddawać te 500 zł w podatku dla państwa?? Może mi ktoś to wytłumaczyć, bo zawsze tylko słyszę g---o argumenty na ten temat, że tak nie można itd.
#pis #pytanie #bekazpodludzi #polska
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WhyGuys: 500+ TO JEST oddawanie tych 500 zł w podatku dla państwa.

To, że państwo te pieniądze później redystrybuuje żeby kupować za nie głosy to jest jeszcze osobna kwestia.

Otóż my wolelibyśmy tego podatku zwyczajnie nie płacić.
  • Odpowiedz
@Elec: No dobra, ale dalej nie dałeś mi argumentu czemu to jest gorsze niż płacenie podatku. Po prostu nie jest dlatego go nie dałeś, lepiej mieć 500 zł które i tak by zabrali
  • Odpowiedz
@WhyGuys: choćby dlatego że ludzie widzą w tym źródło utrzymania, efektu założonego można stwierdzić nie przyniosło. Stało się socjalem przyznawanym bez żadnych kryteriów. Te pieniądze można rozdać mądrze, przez dofinansowania do nauki, dodatkowe zajęcia, bony zakupowe na książki etc. Każdy sposób jest lepszy niż bezmyślne rozdawanie pieniędzy.
  • Odpowiedz
@wuju84: Ale co Ty gadasz na co byś to dał, ja móię tylko, że masz dwa wyjścia d-----ć podatek jak robiło PO albo dać na dzieci jak robi PiS te 500 zł,. Chociaż i tak widzę, że według Ciebie lepiej d-----ć podatek, żeby nie żyło się biedniejszym za dobrze xDDD ok xDDD
  • Odpowiedz
@WhyGuys: zdecydowanie wolę podatek, bo było po prostu taniej. Ty widzę nie widzisz połączenia między rozdawaniem pieniędzy a rosnącymi kosztami życia, które obejmują wszystkich, tych biednych też. Nie oczekuję od Ciebie rozumienia makroekonomii, ale rozdawanie pieniędzy tak właśnie działa. Popieram jak najbardziej wspieranie osób potrzebujących pomocy. Ale 500+ jest gównem które drenuje budżet, będziemy to g---o spłacać my i nasze wnuki razem z prawnukami.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@WhyGuys: Jest zle, bo jest spirala finansowa i biurokratyczna. Wystarczy pracujacych Polakow nie karac za prace podatkiem dochodowym i mieliby wiecej pieniedzy na swoje dzieci, ale nie. Lepiej okradac ludzi za ciezka prace, a potem zaoferowac im % z tych ukradzionych pieniedzy jako kielbase wyborcza od partii.
  • Odpowiedz
@WhyGuys: Twój błąd polega na tym, ze wydaje ci się że to jest zwykła "redystrybucja", ot cośtam wezmą w podatkach a potem ci oddadzą. Ale tak nie jest. Gydyby tak było, to mogliby 500+ dać jako "ulgę podatkową" chociażby ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W praktyce 500+ bierze się z dodruku pieniądza, co napędza inflacja i sprawia że oszczędności tracą na wartości. Więc nawet jeśli chcesz wierzyć
  • Odpowiedz
@WhyGuys: lepiej by było obniżyć podatki wtedy Ci pracujący i napędzający gospodarkę by mieli lżej a bezrobotni mieli by większy zapał do znalezienia pracy
  • Odpowiedz