Wpis z mikrobloga

Cześć,
jutro chciałem zrobić swoją pierwszą napolitanę z piecyka Optima Pizza Express Napoli. Ciasto zrobiłem wczoraj. Problem w tym, że jutro około 5:00/6:00 idę w góry i wrócę pewnie po 12, 13h. Wiem, że ciasto trzeba wyciągnąć z lodówki na TO na 6h. Jeśli rano wyciągnę je to minie, tak jak pisałem - 13h. Jeśli wyciągnę je po powrocie to pizze zjem o 1 w nocy. Akurat kumpel będzie u mnie nocował po górach i wraca w niedziele rano do siebie, a chciałem go poczęstować swoją pierwsza pizza i domowym piwem. Stąd moje pytanie: będzie tragedia jeśli wyciągnę je rano przed wyjazdem, i będzie w TO tyle czasu?
Z góry dzięki za pomoc!
#pizza
  • 1
@karolhh: Jak wyciągniesz 2-3h przed wypiekiem też będzie dobrze, załapiesz się na późną porę obiadową. Ważne, żeby nie wypiekać od razu, bo ciasto w środku się nie wypiecze. Te 6h to w wypadku, jeśli chcesz dobrze wyrośnięte brzegi. Przy troszeczkę zimniejszym cieście lepiej piec o te 15-20 sekund dłużej i będzie git.