Wpis z mikrobloga

Kontynuując temat stałych stóp, ciekawe jak procentowo teraz rozkładają się rodzaje oprocentowania i najbliższe plany.

#kredythipoteczny

Jaki rodzaj oprocentowania kredytu masz obecnie?

• Mam zmienne, nie planuje przejść na stałe 46.6% (34)
  • Mam zmienne, planuje przejść na stałe 4.1% (3)
  • W tym roku przeszedłem ze zmiennego na stałe 34.2% (25)
  • Zamierzam wziąć kredyt na zmiennym 6.8% (5)
  • Zamierzam wziąć kredyt na stałym 8.2% (6)

Oddanych głosów: 73

• 16
@RuchaczSpychacz: no nie powiedziałbym. Jakbyś w lutym wiedział, że wibor strzeli do ponad 7% to też byś powiedział, że to głupota? Skąd wiesz, że za pół roku wibor nie będzie na poziomie 11-12% ?

Największe mózgi nie są w stanie przewidzieć, co będzie za pół roku a ci co twierdzą, że wiedzą, po prostu kłamią albo nie zdają sobie sprawy ze swojej ignorancji :)
@RuchaczSpychacz: Nigdy nie ma dobrego momentu na branie kredytu, ale jak by nie patrzeć teraz moim zdaniem jest ten "lepszy" czas. Są 3 powody, kiedy wibor szaleje i zalicza coraz to większe procenty banki rywalizują o klienta tym samym dając konkurencyjne marże, które są stałe przez cały okres kredytu. Drugi powód to po prostu podejście, że jeżeli teraz mnie stać to za jakiś czas kiedy wskaźnik (wibor, lub jego zamiennik?) wróci
@Samir_Al-Zahar rozumiem ciebie całkowicie ale zakładasz że niedługo stopy będą spadać. Niestety tak nie będzie, inflacja jak i stopy będą jeszcze rosły i przez dłuższy czas zostaną na wysokim poziomie. Nie liczcie na to za za rok spadną i wszystko wróci do normy. To będą długie lata gdzie się będzie płaciło więcej za ratę, przedrażając w ten sposób swoją inwestycje.
poziomie. Nie liczcie na to za za rok spadną i wszystko wróci do normy. To będą długie lata gdzie się będzie płaciło więcej za ratę, prze

@RuchaczSpychacz: Jasne ja nie mówię o spadkach które mają być w najbliższym czasie. Kredytujesz się na 30 lat a to jest bardzo długi okres.
@geodetaPiotr: banki liczą od nowa zdolność. Przy aktualnym oprocentowaniu bank ci powie, że nie masz opcji stałych bo nie masz na nie zdolności. Kit z tego, że jak wzrosną stopy np o 1% to bank nie ma problemu z tym, że spłacasz większą ratę niż na stałych, pomimo tego, że niby nie masz zdolności ;>