Wpis z mikrobloga

Do przeciwników Wikipedii.
Czy jest ktoś ktoś w stanie mi podać przykład/y tych bzdur i niepoprawnych informacji co są tam zamieszczane?
Zawsze jak ktoś jest przeciwko Wikipedii to słyszę "bo tam jest pełno bzdur" i "każdy może sobie wstawiać tam informacje". Tylko nikt nie daje żadnych dowodów konkretnych na to + to nie jest tak, że ktoś edytuje jakąś informację, a potem to przechodzi do zatwierdzenia, bądź odrzucenia przez administratorów?
Btw nie jest jakimś zagorzałym zwolennikiem Wikipedii tylko jestem po prostu ciekaw czy ta strona jest faktycznie aż tak okropna jak to dużo ludzi mówi.

#polska #wikipedia #rozowepaski #niebieskiepaski #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #przegryw #gownowpis #komputery
  • 9
@Rabarbarowe_sny: teraz jest lepiej, są źródła pod artykułami, jakaś weryfikacja, ale fakt, że admini-wolontariusze przynajmniej w przypadku polskiej Wiki potrafią przeedytować hasła wstawiane przez specjalistów dziedzinowych i dlatego u nas spece się tak nie garną jak za granicą do tworzenia haseł
@kizimajaro: dokładnie. Większość społeczności jest fajna, ale zdarzają się tacy z syndromem elektrody lub siedzący tam długo, ale wpychający swój światopogląd do działań.

le fakt, że admini-wolontariusze przynajmniej w przypadku polskiej Wiki potrafią przeedytować hasła wstawiane przez specjalistów dziedzinowych i dlatego u nas spece się tak nie garną jak za granicą do tworzenia haseł

@moll: bo ci specjaliści nie ogarniają, że wikipedia działa na podstawie podawania źródeł, więc tu poprawnie
@dyskutek2: nom. A to było na fali akcji na uniwerkach, żeby specjaliści wrzucali hasła, co by podnieść poziom polskiej Wiki.

Babeczka z mojego wydziału opracowała ze studentami grupę haseł z zakresu bibliologii, wrzucili i wszechwiedzący admini wszystko im przeedytowali. Czy były źródła podane nie pamiętam, co najwyżej papierowe, bo to były hasła typowo słownikowe. To był pierwszy i ostatni raz, jak coś z jej sprawstwa wleciało na polską wikipedię.