Aktywne Wpisy
PierdekAlonso +50
Ja dzisiaj na spacerze z synem. Co prawda nie jestem jego ojcem biologicznym, ale kocham go jak swoje. Możecie się śmiać, ale ja mam w to #!$%@?, bo jestem dorosłym mężczyzną i wziąłem odpowiedzialność na swoje barki. Jestem dojrzałym facetem.
#chwalesie #rodzicielstwo #pokazmorde #clm
#chwalesie #rodzicielstwo #pokazmorde #clm
KingaM +26
Hej gotujące Mirki, przychodzę do Was po poradę.
Jak wielu w tych czasach, muszę uszczuplić miesięczne wydatki. Jednym z nich są obiady abonamentowe. Kosztują 15zł za porcję. Bierzemy 2 czyli 30 zł za obiad dla dwóch osób. Miesięcznie bez niedziel wychodzi 780zł. Porcje są niewielkie. Czy to dobra cena, czy lepiej przejść na samodzielne gotowanie? Kiedyś gotowałam samodzielnie ale były to spontaniczne obiady, codziennie co innego więc były czasochłonne i nieekonomiczne. Teraz myślę by zabrać się za planowanie tygodniowych obiadów. Widziałam że jest sporo blogów z poradami, jak się za to zabrać. Mam też wolnowar. Co myślicie? Czy osoba, która kilka lat nie gotowała obiadów i ma mało czasu może do tego wrócić, czy lepiej zostać przy abonamencie 15zl dziennie x2?
Samodzielnie gotując zaoszczędzisz z 5 zł na porcji, za to porcje będziesz miała znacznie większe.
Napisz coś więcej o tych obiadach abonamentowych. Są smaczne? Są zdrowe?
No i co w ogóle lubicie jeść?
Policzysz swoj czas, odpadki itd..
Jak sama gotowałam to najczęściej kurczak lub mięso mielone z warzywami z patelni w sosie a do tego ziemniaki / makaron / ryż / kasza gryczana. Wtedy nie miałam wolnowara, teraz i zupy mogłabym dorzucić.
Komentarz usunięty przez autora
No więc raz w tygodniu gotujesz 4-5 litrów rosołu. Zamrażasz w porcjach 1.5-2 litrowych.
Z każdej takiej porcji możesz zrobić ogórkową, pomidorową, grochówkę, czy co chcesz i to Ci wystarczy na co najmniej 2 dni.
Wieczorem wsadzasz do piekarnika mięso w naczyniu żaroodpornym albo worku do piekarnika i masz pieczeń na 2 dni, którą możesz odgrzać, gotujesz do tego ziemniaki albo kaszę i masz drugie danie.
Z mielonym sama wiesz
@moll bo masz doświadczenie w kuchni chyba
( ͡º ͜ʖ͡º)
https://biedronka.gazetkapromocyjna.com.pl/biedronka-ale-tydzien-gazetka-promocyjna-2022-10-03,1428/#page/4
Kilogram mięsa kupisz za 20-30 zł za kilo, a to wystarczy na co najmniej 4 porcje.
Jeśli lubisz podroby, to za obiad wyjdzie Ci 5-7 zł.
Nawet pręgę wołową możesz kupić, zrobić gulasz na 3 dni i wyjdzie w okolicach 10 zł za porcję.
Przy gotowaniu
Obiadów nie planuj z jakimś dużym wyprzedzeniem. Ekonomiczniej wychodzi zakup na promocji niż sztywna lista. Od czasu do czasu, jeśli wędlina Ci zalega w lodówce, rób zapiekanki makaronowe. Można wszystko pociąć i przygotować dzień wcześniej, a zapiec jak wrócicie z pracy, będzie na świeżo
Ale nie odpowiedziałaś na pytanie co lubicie jeść. No bo jest też osoba kategoria na potrawy mączne i ziemniaczane typu kluski, kopytka, zapiekanki, pyzy, itd, gdzie cena za porcję to poniżej 5 złotych...
Potrawy mączne w zasadzie