Wpis z mikrobloga

Pytanie mam z zakresu prawa autorskiego. Otóż chcę postawić u siebie serwer ze streamingiem muzyki (Subsonic) i rozdać parę kont wśród bliskich znajomych. Do tego serwera jest aplikacja napisana na androida z której każdy z nas będzie bardzo często korzystał. Korzystając na komputerze z tego programu idzie po prostu streaming, jednak na androidzie - z tego będziemy korzystać najwięcej - program ściąga muzykę i zapisuje na dysku telefonu, żeby nie marnować transferu przy kolejnym odsłuchaniu pliku. To będzie podpadać pod piractwo czy nie? Mogę spokojnie coś takiego zrobić, czy ma się spodziewać ZAIKSu o 6 rano? #pytanie #prawo #prawoautorskie
  • 14
@Yossarian82: Przepraszam, że to tak długo trwało, ale niestety obowiązki nie pozwalały głębiej wgryźć się w temat. Generalnie sprawa nie jest taka prosta jakby się mogło wydawać. Zasadniczym problemem jest stwierdzenie czy wprowadzenie utworu do sieci stanowi jego rozpowszechnienie, otwierając tym samym możliwość posługiwania się nim w granicach licencji ustawowych (tj. dozwolonego użytku). W kontekście tego problemu (no prawie, wyroku dotyczył „wyczerpania prawa”) został wydany wyrok TSUE w sprawie UsedSoft v