Wpis z mikrobloga

Robię sobie w Minecraft halę targową osadników i zastanawiam się jak rozdzielić profesje?

Którzy handlujący osadnicy się przydają, a którzy niekoniecznie?
A może dla niektórych z nich warto zrobić kilka stanowisk?

Bibliotekarz
Kamieniarz
Kapłan
Kartograf
Łuczarz
Narzędziarz
Pasterz
Płatnerz
Rolnik
Rybak
Rymarz
Rzeźnik
Zbrojmistrz

#minecraft
  • 31
  • Odpowiedz
@Intelektualista: Wpływ masz tylko taki, że możesz zakląć kilof żelazny, żeby "zużyć" zaklęcie, które się pojawiło a Ci nie pasuje.
Więc też robię tak, że mam ze 2 czy 3 diamentowe i dużo żelaznych kilofów. I jak mi zaklęcie nie pasi, to zaklinam żelazny. I znowu i znowu, aż trafię na to, co mi pasuje i dopiero wkładam diamentowe.
Nie ma sposobu, żeby "przeskoczyć" zaklęcie, które Ci nie pasuje - można
  • Odpowiedz
@Nordri: Dzięki! :) To jest bardzo dobry pomysł. Ale jak się domyślam kolejne stoły do zaklinania nic tu nie zmienią? W sensie nie będą oferowały innej konstelacji zaklęć w tym samym czasie?

A jeszcze - jak się zaklina więcej niż jedno zaklęcie? Wpadają takie kompozycje same ze strony stołu do zaklinania, czy też trzeba ponownie wybrać do zaklinania zaklęty już czymś innym przedmiot?
  • Odpowiedz
@Intelektualista: Nigdy nie wpadłam na to, żeby robić drugi stół, więc nie wiem. Po prostu zużywałam słabiznę na żelazne kilofy i łopaty, które i tak później zużywałam w ilościach hurtowych w mojej kopalni.

A odnośnie zaklinania więcej niż jednego zaklęcia na konkretnym sprzęcie, to nie jestem pewna czy tak w ogóle można - nie próbowałam :D Nie wiem czy można w ogóle włożyć do stołu zaklęty wcześniej przedmiot.

Chociaż jak kiedyś
  • Odpowiedz
@Nordri: No to luzik - nie będę już nad tym slęczał tylko potestuje z żelaznymi kilofami, a zasoby przekieruję na ten targ z wieśniakami. Zamysł jest taki żeby każdy był wyleczony z zombii zanim dam mu profesję więc jeszcze trochę składników muszę znaleźć. Dzięki! :)
  • Odpowiedz
@Nordri: Hej :) Przez kilka godzin męczę kilku wieśniaków celem wylosowania książki MOC V. I dosłownie nikt nie może mi jej zaoferować. Było kilka razy Moc IV, ale to max. Wiesz może, czy ta książka może w ogóle pojawić się u osadnika?
  • Odpowiedz
@Nordri: Właściwie to tak :) Na pierwszym poziomie osadnika można wylosować zdecydowaną większość rzeczy (98%) na maksymalnych poziomach (pierwsze z pamięci Oddychanie, Odrzut, Pogromca nieumarłych, Nieskończoność, Ostrość, Wydajność itd...). Nie ma tylko Szybkość dusz (w ogóle) i podejrzewam że nie ma Moc V (do IV poziomu zaklęcia Moc są). Inna sprawa że trzeba trochę polosować żeby mieć dobrą cenę. Np. Wydajność V. Najpierw miałem za 64, potem 42, a obecnie 20
  • Odpowiedz
@Intelektualista: Spoko, spoko. Wczoraj posiedziałam właśnie troszkę, zdążyłam jednego zrobić, ale miał słabe książki... chciałam kolejnego, ale widzę, że muszę zrobić plantację trzciny na papiery i zagrodę koniokrów na skóry :D
I poczytać o tym odząbianiu i wdzięczności, bo wszystko cholera na piechotę robię.
  • Odpowiedz
@Nordri: No ja mam dziesiątki tych bydlaków w zagrodzie ( ͡° ͜ʖ ͡°) No i trzciny też dużo. Aktualizacja jest taka, że w końcu wylosowałem Moc V ;) Da się. Za 64 szmaragdy, ale jednak. Chyba jest jakiś wzór prawdopodobieństwa dostępności dla różnych czarów. Ciekawe jednak czy jest generowany indywidualnie, czy też każdy będzie musiał długo czekać na Moc V...
  • Odpowiedz
@Nordri: ( ͡° ͜ʖ ͡°) zawsze się trochę walczy.

A z innymi zaklęciami to jak pisałem wcześniej na przykład Wydajność V. Najpierw miałem za 64, kilkadziesiąt losowań później 42, a obecnie 20 szmaragdów.

No i z tego co widzę zawsze można liczyć na pół ceny jeżeli uzdrowisz takiego osadnika. Ja miałem mieć najpierw trzech a skończyło się na 35 chlopach :⁠-⁠D dobrze że mam bazę na ballandach
  • Odpowiedz