Wpis z mikrobloga

Mirki, jest problem z kanalizacją. Mam w domu dwa piony, które w piwnicy łączą się w jeden odpływ do kolektora. Z jednego pionu wolno schodzioda. Próbowałem przeczyścić go tym wężem ciśnieniowym do rozbijania zatorów i sprężyną. Długa sprężyna weszła cała (jakieś 7-8 m, średnica 9 mm), wąż ciśnieniowy wszedł na jakieś 3m.W drugim pionie wąż i sprężyna blokują się na 5 metrach. Warto kupić w markecie sprężynę 15 m 15 mm i próbować, czy wołać fachowców ze sprężyną mechaniczną? Podobno te marketowe lubią się plątać.

#kanalizacja #hydraulika
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@L3stko: to ja bym proponował jeśli masz dostęp zrobienie otwornica dziury w miejscu gdzie masz zator.
Druga sprawa jak używałeś węża ciśnieniowego?
Ja mi zablokowało rurę 50mm to musiałem chyba że 30 razy uderzać w zator żeby się przebić.
  • Odpowiedz
@Silikon: dziura otwornicą odpada. Nie wiem gdzie jest zator i gdzie jest rura. Instalacja jest pod podłogą. Próbowałem na zmianę rozbijać wężem i spiralą.
  • Odpowiedz
@Silikon: dwa opakowania biedronkowego kreta rozpuściłem w dwóch 10l wiadrach gorącej wody. Wlałem to do kanalizacji, dopuściłem wody i odczekałem 3 godziny. I to tyle. Zator puścił a ja zaoszczędziłem kilka stówek. ( )
  • Odpowiedz