Wpis z mikrobloga

https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s22_ultra_5g-11251.php
Ktoś mi powie jaki jest sens kamery x3 zoom w tym telefonie?
Powierzchnia matrycy szerokokątnej to 0.282 cala kwadratowego
Powierzchnia matrycy x3 zoom to 0.040
Różnica w powierzchni to 7.05x ale na dodatek matryca x3 ma mniejsze światło/przesłonę f/2.4; szerokokątna ma f/1.8 co na pewno rekompensuje brakującą różnice w powierzchni do (9x)

Wg moich obliczeń crop 12MP 3x z matrycy głównej powinien mieć praktycznie taką samą jakość jak zdjęcie 10MP z aparatu 3x ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ktoś ma ten telefon i potwierdzi?
#fotografia #smartfon #android
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzem_z_rzodkiewki: mam ten telefon i nie potwierdzę, bo robienie zdjęć telefonem ma być dla mnie szybkie i łatwe, a bawienie się w cropowanie ucina te atuty.
Mogę tylko powiedzieć, że jakość zdjęć w trybie 0,6x, 1x i 3x jest w porządku.
  • Odpowiedz
@dzem_z_rzodkiewki: generalnie g---o wiem o fotografii i nie wiem czy twoje pytanie ma zastosowanie w przypadku s22+, ale u mnie jest ewidentny przeskok jakosci kiedy przechodzi z zooma 2.9x (który jak rozumiem korzysta z głównego sensora) na 3x
  • Odpowiedz
@kuraku: pytanie jest z kategorii czy smartfon z solo obiektywem 108 MP 1/1.33" będzie podobnie dobry w robieniu zdjęć portretowych 3x z wykorzystaniem cropu potocznie zwanego zoomem cyfrowym 3x
@sadhas: jesteś w stanie zarzucić samplem z danymi iso/naświetlanie? może zmienił się czas naświetlania tylko?
  • Odpowiedz
@sadhas: Dzięki wielkie !! no i stało się to co mowilem, zoom naswietlił butelke trzykrotnie dłużej co oczywiście dało więcej szczegółów... 1/33s vs 1/100s

Chwyt marketingowy, kupuje telefon z dobrą matrycą główną i będzie git, portrety zrobie na zoomie cyfrowym

Jakby ci się chciało to trzaśnij jeszcze sampel z 1/33 matrycą główną ale mogę się założyć ze nie będzie widać juz takich roznic
  • Odpowiedz