Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś wyjaśnić jak dalsze podnoszenie stóp w Polsce ma przeciwdziałać inflacji? Skoro Glapa mówił że u nas podnoszenie wpływa głównie na rynek hipotek, który już umarł to co da dalsze podnoszenie?
#nieruchomosci
  • 12
  • Odpowiedz
@SherlockM:

Podniesienie stóp procentowych, podobnie zresztą jak ich obniżenie następuje wtedy, gdy szereg wskaźników makroekonomicznych opisujących sytuację gospodarczą w danym kraju za tym przemawia. Mowa tutaj o wskaźnikach takich jak:

inflacja,
stopa bezrobocia,
tempo wzrostu gospodarczego,
produkcja przemysłowa,
sprzedaż detaliczna,
wysokość kursów walutowych.

narodowy Bank Polski za najważniejszy z nich uznaje inflację i to właśnie jej podporządkowana jest polityka pieniężna.Gdy uzna, że podaż pieniądza jest za wysoka, przyjmuje restrykcyjną politykę
  • Odpowiedz
Może mi ktoś wyjaśnić jak dalsze podnoszenie stóp w Polsce ma przeciwdziałać inflacji? Skoro Glapa mówił że u nas podnoszenie wpływa głównie na rynek hipotek, który już umarł to co da dalsze podnoszenie?

@SherlockM: ok, mam wenę teraz więc odpiszę.

Wzrost stopy procentowej obniża inflację ponieważ wraz ze wzrostem rosną raty kredytów opartych o zmienne oprocentowanie. A ponieważ do połowy 2021 roku 99,5 kredytów hipotecznych było opartych o zmienne, to efekt
  • Odpowiedz
@SherlockM: mam wrazenie ze z jednej skrajnosci(rok 2021 - stopy 0,1% i rekomendacja knf 2,5%) ludzie chca przegiac wajche w druga strone, a juz przeciez mamy stopy 6,75% i rekomendacje knf 5%.
  • Odpowiedz
mam wrazenie ze z jednej skrajnosci(rok 2021 - stopy 0,1% i rekomendacja knf 2,5%) ludzie chca przegiac wajche w druga strone, a juz przeciez mamy stopy 6,75% i rekomendacje knf 5%.

@eehhh: im później nastąpią podwyżki tym będą większe. Tą inflację dało się zdusić spokojnie aż do 2022 roku, ale ta szmata glapiński nie zrobił tego z powodów politycznych. Więc mamy to co mamy.
  • Odpowiedz
@SherlockM: obecnie mamy mixpolicy w wykonaniu naszego rządu - podnoszenie stupek i luźna polityka fiskalna w postaci dodatków węglowych/wakacji kredytowych i innych tarcz, więc działanie stupek jest obecnie osłabione, zobaczymy co będzie po wyborach
  • Odpowiedz
@affairz: dlaczego oprocentowanie obligacji jest nadal niskie? Jest jakos powiazane ze stopami? Bo stopy mogly by byc swoja droga, a np. jakies obligacje >10% by sciagnely duzo kasy z rynku.
  • Odpowiedz