Wpis z mikrobloga

Mirki, gdzie się rozliczacie/rozliczaliscie ze zwrotu z #holandia ? Serio wszędzie są tak wysokie ceny jak 350 złotych za rok? XD znajomy jeden mówił ze robi to przez jakaś stronkę holenderska i płaci 15 euro, to legitne? #zagranico #zwrotpodatku #kiciochpyta
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

He? belastingdienst.nl to strona rządowa m.in. do rozliczania wszystkich podatków. Podstawowe dane jak dochody z pracy są już automatycznie wypełnione
  • Odpowiedz
  • 0
@wojciech_s: Teraz się dowiedziałam ze to ponoć robi tylko nasza księgowa firmowa i trzeba się umówić do jakiegoś urzędu, wiec niby sama nie mogę tego zrobić xd
  • Odpowiedz
@Tuptol: DigiD (profil zaufany do logowania) dostajesz normalnie automatycznie po rejestracji w systemie ludności, kiedy wyrabiasz BSN. Jak w ciągu 20 dni nie aktywujesz, to trzeba znów wnioskować o nowy kod https://www.digid.nl/digid-aanvragen-activeren/
Biura rachunkowe czasami mają programy, które pozwalają na rozliczenie bez DigiD, ale wtedy sama musisz dostarczyć wszystkie dane no i sporo zapłacić
  • Odpowiedz
@Tuptol: założyć Digid można przez internet - nie trzeba jechać do urzędu. Tzn. nadal będzie to spotkanie z urzędnikiem tyle że przez kamerkę (trzeba będzie mu pokazać dowód osobisty do kamerki). Jak masz słaby angielski to ktoś obok może robić za tłumacza. @freshpiotrek Według mojej wiedzy da się rozliczyć przez Digid bez meldunku, nie wiem w którym momencie meldunek byłby potrzebny do rozliczenia się.
  • Odpowiedz
@Aksz: wiesz, ten digid dla niezameldowanych jest trochę uboższy niż normalny. jak próbowałem rozliczyć się z poprzednich lat to dostałem do każdego roku jednakowy osobny list, mówiący że mogę się rozliczyć tylko przez księgową/księgowego
  • Odpowiedz
@Aksz: dokładniej dostałem takie coś w liście
Szanowni Państwo,
Otrzymałem Twój zwrot podatku dochodowego/składki na ubezpieczenie społeczne za 2019 rok. Ten
zwrot przeznaczony jest dla podatników krajowych. Ponieważ według moich danych ty
Jeśli jesteś podatnikiem niebędącym rezydentem, nie mogę przetworzyć Twojego
  • Odpowiedz