Wpis z mikrobloga

Gubernator obwodu charkowskiego Ołeh Syniehubow podkreślił, że na większości ciał są ślady śmierci nienaturalnej, na 30 zwłokach są ślady tortur. Syniehubow dodał, że na szyjach niektórych ciał są sznury, niektóre ciała mają związane z tyłu ręce, połamane kończyny, rany postrzałowe. Kilku mężczyznom amputowano genitalia.

Przeraża mnie to, że kraje w Europie mają cierpienie ludzi z innego kraju na tym samym kontynencie gdzieś. Nie ma nawet mowy o jakiejś koalicji państw by wkroczyć na zachodnią Ukrainę - tylko to by realnie było w stanie przestraszyć Putina, nawet nie ma mowy o ochronie przeciwlotniczej. :( Tak, wiem, że to by było zagrożenie dla Polski, ale szokuje mnie ta obojętność. :(

#ukraina #rosja #wojna
  • 41
  • Odpowiedz
@aleksc: Akurat Polakom trudno zarzucić obojętność. Natomiast Europa zachodnia (w szczególności największe i najbogatsze Niemcy) powinna wesprzeć Ukrainę kasą i ciężkim sprzętem bojowym. Nie będzie wówczas potrzebna bezpośrednia wojna z Rosją, Ukraińcy poradzą sobie sami.
  • Odpowiedz
@aleksc mnie tez to przeraza, naprawde zrewidowalem opinie jaka mialem o Europie, niemcy czy francuzi po cichu licza, ze ukraincy sie poddadza, jakie to jest smutne i frustrujace.... No nic, oby kiedys poczuli to na wlasnej skorze.
  • Odpowiedz
@Smumnty_Momment: Wiem ale odpowiedz mi na pytanie: dlaczego ktoś miałby wysyłać na nie swoją wojnę swoich obywateli? Do tej pory wyglada to tak: inne państwa pomagają (mniej lub bardziej) finansowo i materialnie a kto chce walczyć jedzie i walczy
  • Odpowiedz
@aleksc: A jak oceniasz swoją moralność, skoro uzależniasz ilość empatii do śmierci człowieka zależnie od kontynentu na którym mieszka? XD
  • Odpowiedz
Tak, wiem, że to by było zagrożenie dla Polski, ale szokuje mnie ta obojętność. :(

@aleksc: geopolityka misiu to nie jest wypicie piwa wieczorem do telewizora. powiem tak: gdyby europa faktycznie byla obojetna, to byloby juz po wojnie
  • Odpowiedz
Wiesz, raczej chodzi o hipokryzję, gdybyś nie zrozumiał.

@RazumichinZiK: nie rozumiem. Jeśli żal ci swojego dziecka, bo coś mu się stało, ale masz gdzieś Nigeryjczyka, któremu stało się to samo, to to jest hipokryzja?
  • Odpowiedz