Mam aktualnie około 2/3 letniego Lenovo 15,6" z: i3-8130U CPU @ 2.20GHz (2/4), 12GB ram, GF mx150 2gb, 256ssd Chodzi całkiem poprawnie, ale wizualnie się już zużył (nie miał lekkich warunków życia), bateria ma mniej niż 40% poj. nominalnej, raz już w nim wymieniałem cała górną klapę, gniazdo zasilania (a i tak ma luzy), odpadła literka J, no i potrafi się niekiedy tak zagrzać przy korzystaniu z gpu, że można jajka usmażyć (na szczęście gram sporadycznie).
Postanowiłem przeznaczyć go na stare lata jako serwer, niech sobie leży na szafie, prądu wiele nie zje a ciągle będzie się czuć potrzebny Szukam czegoś co go godnie zastąpi, a nie kosztuje góry pieniędzy (Jabłka z M1 odpadają, jeszcze nie jestem $programista_15k)
Za Lenovo wówczas dałem mniej niż 2,5k na jakiejś promocji, ale myślałem, żeby tym razem wziąc coś w rozmiarze ~17". Rzucił mi się w oczy HP Pavilion ale mam parę obiekcji: 1) przede wszystkim zawias pokrywy; dość często zamykam i otwieram laptopa, a nie wydaje się zbyt solidny, więc może jest ktoś kto ma doświadczenia z tego typu zawiasami i może powiedzieć jak się sprawują; 2) czy cena jest w miare adekwatna do ceny i możliwości czy przepłacę jak za węgiel? (a z drugiej strony chcę kupować coś mocniejszego od obecnego Lenovo, żeby za 3/4 lata znów mógł trafić do domowego homelabu i otrzymać drugą szansę) 3) dużo korzystam z laptopa mobilnie w samochodzie i zastanawiam się, czy wystarczy mi prądu z przetwornicy załączonej na zdjęciu.
A może macie jakiś swój typ do 5k, bo ja się zupełnie nie znam na sprzęcie (wincyj, wincyj cyferków!) #laptop #laptopy #komputery #pcmasterrace
@Nexiu: ty tę przetwornicę masz wpiętą bezpośrednio do aku, przez bezpiecznik min 40A? xD nie wiem na ile poprawne są dane na nim, ale większość współczesnych laptopów zużywa sporo poniżej 100W prądu.
@Nexiu: generalnie to najtansza seria gamingowa od HP, za duzo bym sie po niej nie spodziewał, jak chcesz korzystac mobilnie i mało grasz to potrzebujesz w ogole sprzet do grania?
@emerjot nie, głównie internet / nauka programowania / zdalny support. Nie znam się na sprzęcie, więc pomyślałem że najsłabszy gamingowy będzie wystarczająco mocny do wirtualizacji (VB/docker) i nauki javy/php (jakieś laravele itp) i co bym nie chciał na nim zrobić to zrobi szybko i bez zadyszki, a i jakby trzeba było się czasem zrelaksować w grze to też mi pozwoli
@Nexiu: w 17 cali to poszukałbym w tej cenie MSI albo Lenovo Legiona, ogolnie to jest mało rozwijany segment, popatrz tez 16 cali, jest kilka modeli do pracy z dobrymi cpu i nawet dedykowaną kartą, np. Lenovo Ideapad 5 Pro, czesciowo aluminiowy, dobra matryca QHD 100% kolorów rgb, ryzen wysokonapieciowy 6 rdzeni.
i3-8130U CPU @ 2.20GHz (2/4), 12GB ram, GF mx150 2gb, 256ssd
Chodzi całkiem poprawnie, ale wizualnie się już zużył (nie miał lekkich warunków życia), bateria ma mniej niż 40% poj. nominalnej,
raz już w nim wymieniałem cała górną klapę, gniazdo zasilania (a i tak ma luzy), odpadła literka J,
no i potrafi się niekiedy tak zagrzać przy korzystaniu z gpu, że można jajka usmażyć (na szczęście gram sporadycznie).
Postanowiłem przeznaczyć go na stare lata jako serwer, niech sobie leży na szafie, prądu wiele nie zje a ciągle będzie się czuć potrzebny
Szukam czegoś co go godnie zastąpi, a nie kosztuje góry pieniędzy (Jabłka z M1 odpadają, jeszcze nie jestem $programista_15k)
Za Lenovo wówczas dałem mniej niż 2,5k na jakiejś promocji, ale myślałem, żeby tym razem wziąc coś w rozmiarze ~17".
Rzucił mi się w oczy HP Pavilion
ale mam parę obiekcji:
1) przede wszystkim zawias pokrywy; dość często zamykam i otwieram laptopa, a nie wydaje się zbyt solidny, więc może jest ktoś kto
ma doświadczenia z tego typu zawiasami i może powiedzieć jak się sprawują;
2) czy cena jest w miare adekwatna do ceny i możliwości czy przepłacę jak za węgiel?
(a z drugiej strony chcę kupować coś mocniejszego od obecnego Lenovo, żeby za 3/4 lata znów mógł trafić do domowego homelabu i otrzymać
drugą szansę)
3) dużo korzystam z laptopa mobilnie w samochodzie i zastanawiam się, czy wystarczy mi prądu z przetwornicy załączonej na zdjęciu.
A może macie jakiś swój typ do 5k, bo ja się zupełnie nie znam na sprzęcie (wincyj, wincyj cyferków!)
#laptop #laptopy #komputery #pcmasterrace
nie wiem na ile poprawne są dane na nim, ale większość współczesnych laptopów zużywa sporo poniżej 100W prądu.
Nie znam się na sprzęcie, więc pomyślałem że najsłabszy gamingowy będzie wystarczająco mocny do wirtualizacji (VB/docker) i nauki javy/php (jakieś laravele itp) i co bym nie chciał na nim zrobić to zrobi szybko i bez zadyszki, a i jakby trzeba było się czasem zrelaksować w grze to też mi pozwoli