Wpis z mikrobloga

Krótkie podsumowanie Gothica 1

Rozdziały 1-4 są wspaniałe. W konwencji niezbyt dużego, ale otwartego, skonsolidowanego świata i wyprawami pomiędzy trzema obozami, a kopalnią gra robi ogromne wrażenie. Cudowny klimat, dużo aspektów jest bardzo spójnie wytłumaczone otaczającą barierą, podażą bagiennego ziela, bryłek rudy. Wszystko co związane jest z relacjami pomiędzy obozami jest sensownie opisane. To właśnie wtedy czerpałem największą satysfakcję z doskonalenia bohatera i pozyskiwania coraz to lepszych zbroi i broni.

Rozdziały 5-6 są ciekawe. Ale gdy przechodzi się je po raz pierwszy... Spędzanie znacznej części czasu w orkowej świątyni i przedzieranie się przez hordy nieumarłych i pułapki nie jest w mojej opinii już tak ciekawe. Sam Śniący jest przykładem, że był on najciekawszym hm... bytem gdy jeszcze go nie spotkaliśmy, a jedynie postacie nam go opisywały wedle wyobrażeń Bractwa na bagnie czy też później Xardasa i orka. Trochę jak w horrorach lovecraftowskich- najciekawiej jest wtedy, kiedy możemy jedynie przeczuwać i wyobrażać sobie nieznane.

W mojej opinii Piranha Bytes powinni zrobić dokładnie te samą grę, ale dodać zawartość, której z racji na brak czasu nie udało im się zrobić, rozbudować parę wątków i dodać misje poboczne. Kamera za bohaterem powinna zostać niezmieniona- powinna być oddalona tak jak jest, styl graficzny i muzykę pozostawić bez zmian.

#gothic #gry
Glimpse0fTheFuture - Krótkie podsumowanie Gothica 1

Rozdziały 1-4 są wspaniałe. W ...

źródło: comment_1663011185ZuMbBGoAM7W7gx1qjCbXWl.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Glimpse0fTheFuture: przecież nie PB robi remake, to czego brakowało tej grze to contentu w kolejnych rozdziałach, niby Kolonia karna i 3 obozy, a tutaj głównie wątek główny i 2-3 zadania na krzyż od 3 rozdziału
  • Odpowiedz