Wpis z mikrobloga

Przerabiam stara oborę na prywatny apartament i napotkałem problem. Wymyśliłem sobie że użyje m-systemu od Atlasa do montowania kartongipsow. Na suficie mam strop łukowy na 1 cegłę czy jak zrobię w nim otwory co 60cm by wkręcić kołki rozporowe to nie skończę jak #stepujacybudowlaniec? #budujzwykopem #budowadomu #wykonczenia
slawek-szymaszek - Przerabiam stara oborę na prywatny apartament i napotkałem problem...

źródło: comment_1662960407FsI53nxqkiONSHY2e08k3t.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wymyśliłem sobie że użyje m-systemu od Atlasa

@slawek-szymaszek: no super system, a jak zamierzasz skutecznie zrobić łączenia płyt, by nie pękały? ;)

Ten system ma tylko wtedy realny sens na sufity/ściany, gdy dajesz po 2 warstw płyt,
  • Odpowiedz
system wygląda fajnie, ale w praktyce - nawet jak masz talerzyki na łączeniu - to co ileś cm tylko - a pomiędzy nimi płyty wiszą luzem i mogą "klawiszować" względem siebie. Za płytami masz pustą przestrzeń - ktoś #!$%@? drzwiami, pójdzie ciśnienie bo okno przeciąg zatrzasnął - plyty "zafalują" - a na łączeniach niczym nie podpartych - zawsze prędzej czy później zaczyna pękać ...

@hrumque: ja zawsze łącze płyty kawałkami
  • Odpowiedz
@slawek-szymaszek: przecież widać zacieki jak byk. Ma budynek odwodnienie zrobione, że na 1 piętrze tak to wygląda? Widać że nieraz te pomieszczenie było zalane... z powodu powodzi? Po ścianach widać.

Ja bym to tak dla pewności wapnem pomalował... Mały koszt, a może w przyszłości problemów oszczędzić.
  • Odpowiedz
@slawek-szymaszek: aha wpis powyżej pod warunkiem że masz tam cegły pełne, a nie jakieś pustaki w środku.

Zastanów się nad kupnem farby do statków morskich, by pomalować stopy dwuteowników. Dalsza degradacja ich może prowadzić do zwiększenia ryzyka wyginania, napięć itp.
  • Odpowiedz