Aktywne Wpisy
Ryneczek +80
Myślałem, że to jakaś ruska propaganda krążąca po twitterze, ale nie - nowym rzecznikiem prasowym ukraińskiej armii naprawdę został trans, niejaki Sarah Ashton-Cirillo. Ciekawe, co na to Azovcy i reszta ukraińskich narodowców. Przykro patrzeć, jak Ameryka upadla naszych sąsiadów, propagując swoją atlantycką ideologię. Chłop, który sobie ucina siusiaka i zmienia płeć jest dla mnie zaburzony. Koniec kropka.
https://www.newsweek.com/ukraine-military-has-new-transgender-spokesperson-1817334
#ukraina #wojna #bekazlewactwa #4konserwy
https://www.newsweek.com/ukraine-military-has-new-transgender-spokesperson-1817334
#ukraina #wojna #bekazlewactwa #4konserwy
wolny_kot +185
Menele wydał cała kase na piwo i teraz żebra jak jakiś żul ostatni. A cały internet z niego kpi.
Komentarze niżej.
#bekazkonfederacji #bekazpisu #konfederacja #polityka
Komentarze niżej.
#bekazkonfederacji #bekazpisu #konfederacja #polityka
Idzie zima, dłuższe noce. Jak wygląda sytuacja ukraińskich sił pancernych pod względem dostępności do urządzeń noktowizyjnych? Czy polskie T-72 pojechały tam z kamerami termalnymi czy bez nich?
Jak to wygląda w przypadku starszych wozów rosyjskich, jakie są ich możliwości walki nocą?
Tu może być potencjał, bo rosjanie sporo nowszych pojazdów stracili, jeśli starsze nie mają noktowizji a Ukraińcy tak, to coraz dłuższe noce będą dla rosjan ciężkie.
#ukraina #rosja #wojna
"polskie" czołgi były nieźle w to wyposażone nawet
Bądź co bądź, mamy przemysł który takie kamery produkuje (PCO S.A. jeżeli mnie pamięć nie myli) więc na pewno coś chłopaki w tych czołgach mają.
@FLAC: też na to zwróciłam uwagę w moim wpisie. Rosyjskie lotnictwo unikało akcji w nocy ze względu na technikę a lotnictwo to jest przecież high tech jeśli chodzi o siły zbrojne.
Wątpię żeby piechota, czy pancerniaki były dofinansowane po stronie rosyjskiej w tej kwestii (ʘ‿ʘ)
@kak_tsap: No nie. Wersje T62, T64, T72 wyciągane "z konserwy" nie mają takiego osprzętu. Ani komputerów balistycznych. Ani systemów ostrzegania o oświetleniu promieniem lasera. Ani nowej kodowanej łączności. To sprzęt w takim stanie w jakim został wyprodukowany w latach 60-70-80.
Zmodernizowanych tankow z nowoczesna elektroptyka wg najbardziej optymistycznych szacunkow bylo jakies 1500 przed wojna. Ja mysle ze mniej. To sporo kosztuje a ruscy tego nie robia. A od 2014 roku nie kupuja z powodu sankcji.