Wpis z mikrobloga

No i przyszło mi w końcu coś takiego: KLIK! standardowa antenka to oczywiście lipa, podpiąłem tą, którą mam do aero2 (także nic specjalnego, ale przynajmniej większa, wejście nie do końca pasuje, jednak jest zauważalna zmiana, gdy tą antenę podepnę :P) No i odpaliłem SDR# i jesdyne co jestem w stanie odebrać, to zaszumione radio FM. Mieszkam w centrum dużego miasta, w dodatku dosyć wysoko, także spodziewałbym się, że chociażby radio będzie dobrze słychać, jednak jest lipa :/ Pozostałe częstotliwości są całkiem puste (sprawdzałem zakres 100-200MHz i jeszcze jakies 400MHz). Ogólnie płytka CD jest ułamana, modem w środku też jest nadłamany. Myślicie, że to przez to, czy jednak mam strasznie c-----e anteny? Jeśli tak, to polecacie jakąś konkretną z allegro? Głównie posłuchałbym sobie co w mieście szumi, czyli jakieś MPK, Radio czy takie tam :)

#rtlsdr
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PiTcA: słuchaj stary ja mieszkam w Warszawie jakieś 10 km od centrum i z takiej antenki w bloku g---o można złapać. Jest na to jednak prosty myk. Jeśli masz na zewnątrz aluminiowy parapet to postaw tą antenkę centralnie, jeśli nie masz parapetu to spróbuj z kaloryferem w mieszkaniu. Mi z parapetu ściąga wszystkie 24 programy, a z kaloryfera jest tvp tvn, dwójka i przy dobrych wiatrach polsat. Parapet mam na
  • Odpowiedz
@PiTcA: Na początek zbuduj sobie dipol półfalowy, chyba że majsterkowanie jest nie dla Ciebie. Wystarczy kawałek drutu i trochę kabla antenowego. Nawet jeśli wystawisz go za okno to wydaje mi się że będziesz zadowolony.

To urządzenie nie jest aż takie delikatne. U siebie zahaczyłem o kabel tak że wyrwałem je z USB i obudowa się rozpadła, złożyłem i śmiga dalej.
  • Odpowiedz