Aktywne Wpisy
arcx +34
Koszmar kulinarny z dzieciństwa który stał się twoim przysmakiem w dorosłym życiu. Zaczynam. Kasza gryczana :)
nilfheimsan +137
Na Maderze ceny w kawiarniach czy piekarniach sa tansze niz w Polsce. Jednoczesnie zarobki sa wiekszr niz w Polsce o kilkanascie-kilkadziesiat procent. Ktos mi wyjasni jak to dziala?
W restauracjach ceny z grubsza jak w Warszawie.
Na zdjeciu zestaw 2 dni temu 2 espresso, 2 ciacha pastel de nata, i jeszcze wzielismy sok pomaranczowy (swiezo wyciskany!) ktorego na zdjeciu nie ma (paragon w komentarzu).
Razem 5,8 euro, czyli jakies 26zl.
Powodzenia znalezc
W restauracjach ceny z grubsza jak w Warszawie.
Na zdjeciu zestaw 2 dni temu 2 espresso, 2 ciacha pastel de nata, i jeszcze wzielismy sok pomaranczowy (swiezo wyciskany!) ktorego na zdjeciu nie ma (paragon w komentarzu).
Razem 5,8 euro, czyli jakies 26zl.
Powodzenia znalezc
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
1. Jeżeli bierzesz buty z sieciówki typu DEICHMANN to możesz poprosić o zaimpregnowanie ich aby nie przesiąkały wodą
2. Jednak po impregnacji buty nie będą oddychać więc częściej będą ci śmierdzieć nogi
3. Możesz wtedy dokupić wkładki z węglem pochłaniające wilgoć i zapachy
4. Jednak wtedy musisz wziąć buty o rozmiar większe ponieważ wkładka zajmuje sporo miejsca w bucie
#lifehack #protip #buty #przegryw #modameska #modadamska
Komentarz usunięty przez autora
0.01% przypadków to buty które śmierdzą same z siebie, ale trzeba się naszukać by takie znaleźć.
Nie masz racji (na szczęście)
Od 8h mam na nogach te buty https://nicksboots.com/ranger-boot/, jeszcze około 5h zanim je będę zdejmował i zapewniam Cię, że nie będzie, ani z butów, ani ze stop śmierdziało w ogóle.
Nie mam przecież jak ci tego udowodnić i tak, więc pewnie nadal będziesz takie brednie jak wyżej głosił. Po prostu ciężko mi
- smród z butów wynika z rozwoju bakterii i grzybów które potrzebują ciepła i wilgoci, czy tak?
- jeśli tak, to wynika z tego że aby but nie zaczął śmierdzieć musiałby mieć doskonałą wentylację i nigdy nie pozwolić się stopie spocić lub musiałby być zrobiony z materiału w którym bakterie nie będą mogły się namnażać.
Mogę się mylić bo przecież korzystałem jedynie
Mysle, ze dobre przyblizenie, zgadzamy sie.
Sa jeszcze
Co do samych butow, powiedzmy za 300 czy 500 czy 800zl. Moga byc rzeczywiscie z w miare spoko skory (na wierzchu :D)- najczesciej, a w tych cenach to zawsze, dostaniesz jednak insole z jakiegos plastiku, midsole z gumy albo i doslownie z kartonu, heel counter tez w tych cenach nierzadko z doslownie kartonu, do tego lining z bawelny.
Sorry
Najpierw buty z sieciowki, ben sherman, nie ten model, ale podobna cena, okolo 50£ kosztowaly:
mikroskopijnie cieniutka warstwa skory (albo moze nawet i nie skory? xd) nalepiona na jakis material typu filc.
insole doslownie z kartonu, w srodku jeszcze warstwa bawelny, jezyk z jakiejs gabki.
Typowe 'modne skorzane' buty z sieciowki.
Jeszcze wrzuce kolejne 2 pary butow
Dalej, buty Rockport, podobny model: https://www.amazon.co.uk/Rockport-Berenger-Plain-Chukka-Black/dp/B09YVQ27X7
Zaplacilem za nie kilka lat temu okolo 70-80£, troche lepsza firma niz beny shermany, hillfigery i inne gowna.
Insole nadal z kartonu, jezyk to znowu jakas gabka,
Sama skora tym razem sporo lepsza, nadal jakis material utwardzajacy wwalony do srodka, ale przynajmniej widac kawalek 'prawdziwej skory' wewnatrz.
Dalej, buty Allen Edmonds, polka cenowa juz wyzsza, placilem okolo 250$ w promocji.
Tym razem insole bez kartonu, jakas gabka i jakas 'przemielona' skora, sprawia to duzo lepsze wrazenie niz karton.
Skora zewnetrzna, fajna, sporo grubsza niz w poprzednich, do tego wysciolka (lining, tak jest po polsku?) z cienszej warstwy, ale nadal skory, no juz tu widac ze jest mniej materialow ktore by sprawialy problemy w kontekscie bakterii i grzybow.
Co można zobaczyć to typ konstrukcji - czyli np. Goodyear welt czy stitchdown itd, dzięki czemu w butach można założyć nowe podeszwy jak się zużyją, czy wręcz przeciwnie, klejona czy wulkanizowana konstrukcja, gdzie albo się nie da, albo się nie opłaca tego robić i buty idą do kosza bo zużyciu podeszwy.
Poza tym można też zajrzeć pod wkładkę, czy