Wpis z mikrobloga

RZECZY KTÓRE WARTO WIEDZIEĆ PRZY KUPOWANIU BUTÓW

1. Jeżeli bierzesz buty z sieciówki typu DEICHMANN to możesz poprosić o zaimpregnowanie ich aby nie przesiąkały wodą

2. Jednak po impregnacji buty nie będą oddychać więc częściej będą ci śmierdzieć nogi

3. Możesz wtedy dokupić wkładki z węglem pochłaniające wilgoć i zapachy

4. Jednak wtedy musisz wziąć buty o rozmiar większe ponieważ wkładka zajmuje sporo miejsca w bucie

#lifehack #protip #buty #przegryw #modameska #modadamska
Pobierz
źródło: comment_1662015020lFB1YfKMpB4OIh6XB1Z8pd.jpg
  • 18
@SzubiDubiDu: można kupić adidasy czy pumy już za 130zl, nie wiem co kieruje ludźmi którzy kupują takie File i inne dziwne marki za jeszcze większe pieniądze. A jak ktoś nie ma kompletnie kasy to nawet Reserved czy House ma dość ładne obuwie za niewielkie pieniądze
@SzubiDubiDu: Obojętnie czy buty są zaimpregnowane czy nie, czy kosztują 100 czy 5000, to i tak po spędzaniu w nich kilku godzin dziennie będą śmierdzieć, w 99.9% przypadków rozwiązaniem problemu jest regularne, najlepiej codzienne stosowanie antyperspirantu do stóp.

0.01% przypadków to buty które śmierdzą same z siebie, ale trzeba się naszukać by takie znaleźć.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Flutter_M_Shydale: ale w czym mam cie oświecać? Że napisałeś nieprawdę? Wynika to z poprzedniej mojej odpowiedzi w tym wątku.
Od 8h mam na nogach te buty https://nicksboots.com/ranger-boot/, jeszcze około 5h zanim je będę zdejmował i zapewniam Cię, że nie będzie, ani z butów, ani ze stop śmierdziało w ogóle.
Nie mam przecież jak ci tego udowodnić i tak, więc pewnie nadal będziesz takie brednie jak wyżej głosił. Po prostu ciężko mi
@tomek_wcale_nie_tomek: No to może inaczej, wskaż gdzie się mylę:
- smród z butów wynika z rozwoju bakterii i grzybów które potrzebują ciepła i wilgoci, czy tak?
- jeśli tak, to wynika z tego że aby but nie zaczął śmierdzieć musiałby mieć doskonałą wentylację i nigdy nie pozwolić się stopie spocić lub musiałby być zrobiony z materiału w którym bakterie nie będą mogły się namnażać.

Mogę się mylić bo przecież korzystałem jedynie
@Flutter_M_Shydale: Dzieki za bardziej rzeczowa odpowiedz, z przyjemnoscia odpowiem.

- smród z butów wynika z rozwoju bakterii i grzybów które potrzebują ciepła i wilgoci, czy tak?

Mysle, ze dobre przyblizenie, zgadzamy sie.

jeśli tak, to wynika z tego że aby but nie zaczął śmierdzieć musiałby mieć doskonałą wentylację i nigdy nie pozwolić się stopie spocić lub musiałby być zrobiony z materiału w którym bakterie nie będą mogły się namnażać.

Sa jeszcze
Pobierz
źródło: comment_1662035698JugCjerrGbuditLHOnUysX.jpg
@tomek_wcale_nie_tomek: Dziękuję za rzeczową odpowiedź. Faktycznie nie myślałem o tym w ten sposób i wydawało mi się że te wyższe ceny butów wynikają być może z podwyższonej trwałości, renomy producenta, czy jakichś specyficznych rozwiązań technicznych dotyczących przyczepności czy twardości podeszwy. Co do odprowadzania potu to wydawało mi się to trochę bardziej chwytem marketingowym, bo swego czasu przeżyłem duży zawód sprawdzając zamianę butów z targu za 50 zł na "drogie" buty za
@Flutter_M_Shydale: Jesli antyperspirant ci sie sprawdza, to spoko - good for you.

Co do samych butow, powiedzmy za 300 czy 500 czy 800zl. Moga byc rzeczywiscie z w miare spoko skory (na wierzchu :D)- najczesciej, a w tych cenach to zawsze, dostaniesz jednak insole z jakiegos plastiku, midsole z gumy albo i doslownie z kartonu, heel counter tez w tych cenach nierzadko z doslownie kartonu, do tego lining z bawelny.
Sorry
@tomek_wcale_nie_tomek: Ok, troche pocialem i wyglada to tak:

Najpierw buty z sieciowki, ben sherman, nie ten model, ale podobna cena, okolo 50£ kosztowaly:

mikroskopijnie cieniutka warstwa skory (albo moze nawet i nie skory? xd) nalepiona na jakis material typu filc.
insole doslownie z kartonu, w srodku jeszcze warstwa bawelny, jezyk z jakiejs gabki.

Typowe 'modne skorzane' buty z sieciowki.

Jeszcze wrzuce kolejne 2 pary butow
Pobierz
źródło: comment_1662040315ne35HGjraPeoVdiuj7JTrg.jpg
@tomek_wcale_nie_tomek: @Flutter_M_Shydale:
Dalej, buty Rockport, podobny model: https://www.amazon.co.uk/Rockport-Berenger-Plain-Chukka-Black/dp/B09YVQ27X7

Zaplacilem za nie kilka lat temu okolo 70-80£, troche lepsza firma niz beny shermany, hillfigery i inne gowna.

Insole nadal z kartonu, jezyk to znowu jakas gabka,
Sama skora tym razem sporo lepsza, nadal jakis material utwardzajacy wwalony do srodka, ale przynajmniej widac kawalek 'prawdziwej skory' wewnatrz.
Pobierz
źródło: comment_1662040551lVzwNo0Q7U5GKcH3QLnhF3.jpg
@Flutter_M_Shydale:

Dalej, buty Allen Edmonds, polka cenowa juz wyzsza, placilem okolo 250$ w promocji.

Tym razem insole bez kartonu, jakas gabka i jakas 'przemielona' skora, sprawia to duzo lepsze wrazenie niz karton.

Skora zewnetrzna, fajna, sporo grubsza niz w poprzednich, do tego wysciolka (lining, tak jest po polsku?) z cienszej warstwy, ale nadal skory, no juz tu widac ze jest mniej materialow ktore by sprawialy problemy w kontekscie bakterii i grzybow.
Pobierz
źródło: comment_1662040775lBtORCR48vzb12EFFdlDGs.jpg
@Flutter_M_Shydale: Jeszcze dla porownania przykladam tu kawalek skory z buta z tego wpisu: https://www.wykop.pl/wpis/65194593/ok-moje-pierwsze-buty-od-white-s-troche-zajelo-mi-/ do powyzszego allena edmondsa. Jeden gruby kawal skory (~3mm), plus w tych powyzszych jest wlasnie insole ze skory, midsole ze skory i dopiero gumowa jest zewnetrzna podeszwa - i brak jakiejs wysciolki z cottonu itd.
Pobierz
źródło: comment_1662040971FoojdqqLWgeFYHWycnovrf.jpg
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Flutter_M_Shydale: dokładnie, ciężko jest niestety na szybko w sklepie na przykład oszacować.

Co można zobaczyć to typ konstrukcji - czyli np. Goodyear welt czy stitchdown itd, dzięki czemu w butach można założyć nowe podeszwy jak się zużyją, czy wręcz przeciwnie, klejona czy wulkanizowana konstrukcja, gdzie albo się nie da, albo się nie opłaca tego robić i buty idą do kosza bo zużyciu podeszwy.
Poza tym można też zajrzeć pod wkładkę, czy