Wpis z mikrobloga

Wreszcie zsiadło mi się mleko ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tym razem jakoś dłużej, normalnie ok. 24 godzin, a teraz 36. Można zrobić zsiadłe mleko ze sklepowego jak się doda trochę śmietany albo zsiadłego mleka, żeby "zarazić" odpowiednimi bakteriami. Zwykle po łyżeczce zsiadłego do butelki po 24 godzinach można kroić nożem i do spożycia do ziemniaczków albo na twarożek.

Zsiadanie to proces fermentacji mlekowej. https://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa

#kuchnia #kuchniapolska #przysmak
  • 2
@PastaBHP: ze wsi będzie lepsze, ale takie przeszczepienie bakterii działa. W procesie pasteryzacji ubijane są bakterie, a tu przywracasz. Tylko nie bierz do tego UHT i bez laktozy. W pierwszym przypadku może się nie udać, w drugim z pewnością się nie uda.
Aha, warto przykryć słoik/butelkę czymś, szczególnie teraz gdy krążą muszki owocówki. Całkiem dobrym rozwiązaniem dla butelek jest maseczka. Niektórym zostały zapasy takowych. Nadają się idealnie.

P.S. to ze wsi