Wpis z mikrobloga

Mirki czy jest sens podbijania pakietu światłowodu Orange z 300Mbit/s do 600Mbit/s, jeśli ze skrzynki w piwnicy do mieszkania mam koncentryk i modem g.fast? Instalator uprzedzał, że w takiej konfiguracji maksymalna przepustowość jaką widział to 330Mbit/s. Aktualnie speedtest pokazuje prędkości na poziomie 244Mbit/s.

#sieci #siecikomputerowe #orange #swiatlowody #internet
  • 11
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: o to się martwię, bo mam mieszkanie, w którym nikt nie zadbał o media, a nie udało się przeprowadzić światłowodu przez peszle w podłodze i leży tylko miedziak.

@OraclePL: mam wrażenie, że łącze jest za mocno przycięte, bo upload jest ~ 40Mbit/s, a powinien być przynajmniej 50. Chyba, że to też przez gfasta.

@MrPawlo112: zdarza mi się potrzeba pobrania kilkunastu do kilkudziesięciu gigabajtów, przy kilku plikach na raz
  • Odpowiedz
zdarza mi się potrzeba pobrania kilkunastu do kilkudziesięciu gigabajtów, przy kilku plikach na raz to jest za długo nawet jak na zrobienie sobie kawy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@gileski: a jesteś pewien, że wąskim gardłem będzie twoja sieć, a nie serwery, z których pobierasz?
Do domowych internetów serio nie ma sensu się spinać na łącza z przepustowością większą, niż 200-300Mbps, bo zwyczajnie nie będą wykorzystywane poza jakimiś
Jarek_P - > zdarza mi się potrzeba pobrania kilkunastu do kilkudziesięciu gigabajtów,...

źródło: comment_1660043604lbbzD8cdUiOO70tj0RcB0J.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@gileski: Na szkoleniach instalatorów w Orange podają informację, że przez koncentryk więcej niż 300 nie pójdzie. Wymień kabel na światłowód to poprawisz to.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Serwery raczej nie będą wąskim gardłem. Wiem, że przez 95% czasu łącze nie będzie wykorzystane nawet w 1/4, ale czasami mam pożarową sytuację, gdzie muszę pobrać wielkie paczki. Pakiet z 600Mbit/s mam raptem 10 zł drożej. Nie widziałem, w sumie dalej nie jestem pewien, czy technicznie gfast da radę tyle puścić, a tę dyszkę to bym sobie odrobił w różnicy czasu kiedy miałbym już dane na dysku.
  • Odpowiedz
@gileski: Moim zdaniem nie ma. 600Mbit/s w Orange to tak naprawdę oscyluje w granicach 400-450Mbit/s nawet jak masz światłowód bezpośrednio w mieszkaniu. Zaraz znajdzie się jakiś idiota co Ci wrzuci "speedtesty" co ma pierdyliard megabitów - problem w tym, że te wszystkie speedtesty nie mierzą tego ile realnie będziesz pobierał pliki.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@gileski: M. in. dlatego od od lipca Orange wycofało się ze stosowania technologii nakładkowych (głównie G. Fast).
  • Odpowiedz