Aktywne Wpisy
programista30k +1018
Plusuje każdy, kto więcej niż raz dał sie wydymać na hajs w biedrze przez:
- plakietki z nieaktualnymi promocjami
- ceny podane za zakup 2 lub więcej sztuk
- produkty które finalnie mają inną cene niż na plakietce pod nimi
Zobaczymy
- plakietki z nieaktualnymi promocjami
- ceny podane za zakup 2 lub więcej sztuk
- produkty które finalnie mają inną cene niż na plakietce pod nimi
Zobaczymy
Kroledyp +20
Siemano kajakowe świry! Ponieważ chyba złapałem trochę bakcyla na kajaki, a w grupie wychodzi taniej ;P, dla zachęcenia znajomych, a także z czystej ciekawości zacząłem zgłębiać informacje na temat szlaków wodnych i przedstawiać co ciekawsze według mnie informacje, a skoro już to sobie agreguję to nie widzę problemu żeby dzielić się z innymi, więc i tu wrzucę parę 'odcinków' żeby to sobie usystematyzować.
Tag do obserwacji/czarno -> #zukowagrupakajakowa
Ponieważ Welem już pływałem i ogólnie historię znam, to zacząłem wczoraj od wybrania kolejnego fragmentu rzeki, a że znajomi zaczęli już narzekać na nudę spokojnych rzek - wybrałem etap NAJTRUDNIJESZY o typowo górskiej charakterystyce, a wstępną trasę wrzucałem wczoraj tu: [Trasa Lidzbark - Trzcin]](https://www.wykop.pl/wpis/66978311/mamoooo-mozemy-jechac-na-gorski-splyw-mamy-gorski-/ ) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kiedy jednak robię opis trasy, wypada zacząć od rysu historycznego i ogólnego opisu całości, więc już nie przedłużam i zapraszam:
Wel - Vela, Vel, Welle, ale też Wkra, Wicker.
Lewy dopływ Drwęcy o długości 107,45 km i średnim spadku 0,91‰.
Za odcinek źródłowy rzeki Wel uznawany jest niewielki ciek o nazwie Wkra Wielka, który wypływa z południowych stoków Wzgórz Dylewskich na wysokości 210 m n.p.m., w rejonie miejscowości Giętlewo, w okolicy Pałacu Klonowo, na płn-zach. Ciek ten wpływa do jeziora Dąbrowa Wielka i dopiero po wypłynięciu z niego nosi nazwę Wel. Następnie przepływa w okolicach Rybna i płynie na południe przez kilka jezior. W okolicach miejscowości Cibórz tworzy zakole, zmieniając kierunek (nie tak znów sam o czym za chwilę) na północno-zachodni i, meandrując omija od południa Garb Lubawski, przepływa przez miasto Lidzbark pod dziewięcioma mostami. Wypływając z jeziora Lidzbarskiego, płynie przez miejscowość Kurojady i Chełsty, gdzie przyjmuje zdecydowanie odmienny charakter, tworząc wartki potok wpadający na teren powiatu nowomiejskiego. W miejscowości Bratian wpada do Drwęcy. Przesmyk łączący jeziora Tarczyńskie i Grądy stanowi ścisły rezerwat przyrody.
Wel jest odwieczną granicą Ziemi Lubawskiej jednak opisany (aktualny) bieg rzeki jest jednak stosunkowo młody i powstał dopiero w pierwszej połowie XIV w.
Wcześniej Wel był znacznie krótszy, liczył około 50 km, a jego źródła znajdowały się w jeziorze Lidzbarskim, tj. Welskim.
Jak zatem doszło do wydłużenia rzeki?
Otóż z południowego stoku Dylewskiej Góry spływają dwa strumienie: Wielka Wkra, która uchodzi do jeziora Dąbrowa Wielka, oraz Mała Wkra, wpływająca do jeziora Dąbrowa Mała. Wkra płynęła na południe, poniżej Bieżunia kierowała się na południowy wschód do Narwi, omijając jeszcze po drodze łukiem wzniesienia w okolicach Uniecka. W pierwszej połowie XIV w. Krzyżacy, chcąc podnieść poziom wód na Drwęcy i uczynić ją bardziej spławną, w pobliżu Cibórza wykopali sztuczny kanał, kierując nim wody górnej Wkry do rzeki Wel. Nie można też jednak wykluczyć naturalnej bifurkacji, czyli możliwości, że okresowo rzeki 'przelewały' się do siebie nawzajem, ale to Krzyżacy 'uregulowali' ten 'kanał'.
Strona polska, nie mogąc pogodzić się z tą sytuacją, skarżyła się jeszcze w 1413 r. przed subarbitrem rozsądzającym spory graniczne, Benedyktem z Makry, że Krzyżacy odcięli górny bieg Wkry i połączyli go z Welem, kierując wody sztucznym kanałem na północny zachód w kierunku miasta Lidzbarka Welskiego, a w dawnym korycie pozostała jedynie Martwica. Jak zwykle nic to jednak nie pomogło i od XIV w. Wkra pozbawiona jest swych źródeł. Górny bieg rzeki, choć połączony z Welem, jeszcze na przełomie XVIII i XIX w. nazywany był „Wkrą”, obecnie nosi nazwę tej drugiej rzeki. Hydrografowie, nie mogąc zrozumieć zawiłej sytuacji nazewniczej, za górny bieg Wkry uznali Nidę (Działdówkę), a innym razem jej najdłuższy dopływ – Szkotówkę.
#podroze #wycieczka #podrozujzwykopem #kajakarstwo #kajaki #splywkajakowy #przyroda #rzeki #wel #warminskomazurskie #ziemialubawska #terralubavia