Carbonara z dedykacją dla @hellyea ( ͡°͜ʖ͡°) Dodałem trochę za dużo wody przez co sos jest za rzadki, ale przynajmniej tym razem wszystko się rozpuściło. Dałem chyba też za dużo boczku, no ale kto bogatemu zabroni.
@Zetembe: @Netrunner_: Spokojnie panowie, to jest zrobione dla plebsu, czyli dla mnie. Zamiast pecorino parmezan, a zamiast własnoręcznie zabitej świni boczek z lidla.
@Zetembe: @Netrunner_: @NicNieRobie: Pancetta to po wlosku "boczek". Ale Wlosi go susza w przyprawach.U Nas takowy nie wystepuje, moze Nasze babcie kiedys tak robily ale to wymarlo. U Nas sa trzy rodzaje boczkow w sklepach: surowy, surowy wedzony i wedzony parzony. Najbardziej odpowiednim jest surowy wedzony w takim przypadku.
@pieczony_szczur_z_ogniska: Powszechnie dostępne jest coś takiego jak boczek rolowany. Właśnie w przyprawach. I pasuje do takich dań. I nie jest już tak tłusty co dla mnie jest plusem.
@pieczony_szczur_z_ogniska: Ja zawsze biorę w kawałku i sobie krajankę robię. Nawet mrożę takie kosteczki i potem tylko cyk na patelnie. Jak mało tłuste to kawałek słoniny można dorzucić. Też mam zamrożoną.
@NicNieRobie: Nie no, dumna jestem :D następnym razem mniej wody i będzie elegancko, high five! (。◕‿‿◕。) A to mięso spróbuj kupić tłustsze dużo i pokroić w cieńsze słupki- to już taka kosmetyka.
@NicNieRobie: nie zrobi sie ciągnący bo takie sery z jajkiem zamieniaja sie w emulsje gdy mają kontakt ze skrobią. Zawsze zdejmuj patelnie z ognia jak dolewasz ser z jajkiem do makaronu
@haabero: Zawsze zdejmuję, ale i tak mi nie wychodzi xD Rzeczywiście carbonara jest łatwiejsza do zrobienia niż takie cacio e pepe, może przez to jajko.
#gotujzwykopem #bederzigol
@Zetembe: @Netrunner_: @NicNieRobie: Pancetta to po wlosku "boczek". Ale Wlosi go susza w przyprawach.U Nas takowy nie wystepuje, moze Nasze babcie kiedys tak robily ale to wymarlo. U Nas sa trzy rodzaje boczkow w sklepach: surowy, surowy wedzony i wedzony parzony. Najbardziej odpowiednim jest surowy wedzony w takim przypadku.