Wpis z mikrobloga

Wytłumaczcie mi dlaczego Francja jest zaliczana do pięciu najsilniejszych piłkarsko lig w Europie ? Bo ładuje się tam największe pieniądze ? Ogólnie rzecz biorąc to silni to oni są tylko w porównaniu z Polską, a do Hiszpanii, Włoch, Niemiec czy Anglii to oni mają lata świetlne. Tylko RAZ się zdarzyło żeby francuski klub wygrał międzynarodowe rozgrywki (Olympique Marsylia wygrała Ligę Mistrzów w 1993, Ligi Europy/Pucharu UEFA nie wygrali ani razu), dla porównanie Hiszpanie zrobili to 32 razy, Anglicy - 23, Włosi - 21, Niemcy - 15, w Lidze Mistrzów widzą plecy nie tylko wyżej wymienionych czterech państw ale też Holandii i Portugalii (Holendrzy 10 razy wygrali międzynarodowe rozgrywki, a Portugalczycy - 6), a Ligę Europy/Puchar UEFA udało się wygrać oprócz tych sześciu krajów jeszcze Rosjanom, Ukraińcom, Szwedom, Belgom i Turkom, a żabojadom nie.

Ostatnio szejkowie zainwestowali gigantyczne pieniądze w Paris Saint Germain i tylko dlatego francuski klub zagrał w finale Ligi Mistrzów w XXI wieku, wcześniej odpadali najpóźniej na etapie 1/8 finału. Nigdy nie mieli klubu który byłby wielką potęgą i powszechnie rozpoznawaną marką na całym świecie jak Real Madryt, Bayern Monachium, Ajax Amsterdam czy AC Milan.

Wnioskuję żeby nie mówić o pięciu najsilniejszych ligach Europy, bo Francuzi nijak nie zasługują na to żeby się do nich zaliczać.
#pilkanozna
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wytłumaczcie mi dlaczego Francja jest zaliczana do pięciu najsilniejszych piłkarsko lig w Europie

@Bayadasaurus: bo według współczynników i punktów zdobywanych w europejskich rozgrywkach łapią się na 5 miejsce w rankingu.
  • Odpowiedz
@Bayadasaurus: Gadasz głupoty kolego. Kluby francuskie w XXI wieku na pewno doszły do Finału w LM minimum 2 razy: AS Monaco vs Porto, później PSG z Bayernem o którym wspomniałeś. Mało tego Lyon, monaco i PSG dochodziło do półfinałów na pewno. To jest totalna bzdura że odpadali najpóźniej w 1/8. Ćwierć finały tez na pewno francuskie kluby w XXI wieku osiągnęły. Więc nie wiem skąd wziąłeś te dane.
  • Odpowiedz