Aktywne Wpisy
arcx +57
Koszmar kulinarny z dzieciństwa który stał się twoim przysmakiem w dorosłym życiu. Zaczynam. Kasza gryczana :)
kania-19 +88
Ostatnio miałam okazję spełnić moje bardzo stare marzenie - zobaczyć erupcję czynnego wulkanu.
Kiedy tylko dowiedziałam się o serii trzęsień ziemi na Islandii, zaczęłam uważnie śledzić sytuację. Zgodnie z przypuszczeniami, okazało się, że na półwyspie Reykjanes otworzyła się 200 metrowa szczelina plująca lawą. Erupcja rozpoczęła się w poniedziałek 10 lipca około 16:40, a we wtorek już kupowaliśmy bilety na najbliższy możliwy dla nas termin, na niedzielę 16 lipca.
Przed naszym wylotem zamknięto
Kiedy tylko dowiedziałam się o serii trzęsień ziemi na Islandii, zaczęłam uważnie śledzić sytuację. Zgodnie z przypuszczeniami, okazało się, że na półwyspie Reykjanes otworzyła się 200 metrowa szczelina plująca lawą. Erupcja rozpoczęła się w poniedziałek 10 lipca około 16:40, a we wtorek już kupowaliśmy bilety na najbliższy możliwy dla nas termin, na niedzielę 16 lipca.
Przed naszym wylotem zamknięto
Co jeśli obecne działania proinflacyjne PiS (doplaty do węgla, czternaste emerytury, wakacje kredytowe etc.) nie wynikają z głupoty czy nieudolności w sprawowaniu władzy, ale są zaplanowane i celowe?
Glapa i Morawiecki to nie są ludzie, którzy nie mają pojęcia o ekonomii czy finansach. Obaj w młodosci byli stypednystami prestiżowych programów, mają imponujace wykształcenie i ścieżkę kariery zawodowej.
Może obecnie rządzący politycy zdają sobie sprawę, że inflacja wymknęła się już spod kontroli, a dlugotrwaly i/lub mocny kryzys jest nie do uniknięcia.
Kolejna sprawa to sondaże. PiS jest na pierwszym miejscu, ale to KO+Holownia+PSL/Razem maja koalicyjną większość. Szans na poprawę wynikow PiS IMHO raczej nie ma, bo sposób w jaki robili to do tej pory działa coraz słabiej. Inflacja zmniejsza siłę nabywczą pieniędzy, którymi przekupują elektorat.
W takiej sytuacji dla PiS i jeho przybudówek rozsądną taktyką byłoby narozdawać jak najwięcej póki jest się jeszcze u władzy.
Potem kolejne rządy bedą sprzątać ten bałagan, a oni powrócą do władzy na zasadzie " wspomnień o Gierku" jako najlepszy rzad od czasow Mieszka I, obrońcy emerytów, rodzin i bombelków
#polityka #zalesie
#bekazpisu #bekazprawakow #bekazlewactwa #4konserwy #neuropa #bojowkaradkasikorskiego
#takaprawda #przemyslenia #przemysleniazdupy
@Mistrzrozkimnki: akurat Morawiecki podobno ch*ja robił w tym banku, PowerPoint plus zero wiedzy ekonomicznej. Zaś Glapiński - widać ostatnio, jaki z niego ekspert ¯\_(ツ)_/¯
@Utylizejszyn: Nie pisalem o tym, bo wydawalo mi sie to oczywiste. Oni nie wroca jako PiS, ale jako spadkobiercy ich spuścizny.
@Utylizejszyn: Ziobro ma poparcie mniejsze niż piwo 0% ma alkoholu zaś Błaszczak nie ma charyzmy
@Utylizejszyn: