Zna ktoś date nowego vloga? Chciałbym sprawdzić ile dni od ostatniego deszczu w Mielnie nasz Adaś pali otwarty ogień w środku lasu na suchej trawie ( ͡°͜ʖ͡°) #odyn
@stworke: no tak w środku lasu :D idz złóż zawiadomienie... Majkel i choroszcz widać popisali się (jak zwykle) niedziałaniem umysłu oba posty OUT. Pewnie centrala z sosnowca skasowała.
@kohut100: 'Na terenach leśnych i w odległości do 100 metrów od granicy nie można rozpalać ognia. Za stworzenie zagrożenia można dostać mandat w wysokości 5000 złotych. Wyjątek stanowią specjalnie oznaczone i wskazane do tego miejsca, najczęściej są to polany biwakowe lub wydzielone strefy turystyczne'. art. 82 § 3. kodeksu wykroczeń
Jakoś nie widziałem tam specjalnie wyznaczonego miejsca, no chyba, że w tym pustym, mało rozgarniętym móżdżku waszego bohatera zakiełkowała myśl, że
@ObszarBadawczyChoroszcz_123: hyyy i co teraz? Wez wpisz na youtube bushcraft i jedziesz ze zgłoszeniami po kolei, niech płacą kary! A potem idź wzdłuż rzeki przy lesie z kamerą i też... wszystkich równo! Do płokułatuły!
@ObszarBadawczyChoroszcz_123 tak się składa, że mieszkam obok lasu, który zaczyna się 20 metrów za moim płotem. Oznacza to, że nie mogę zrobić grilla na podwórku?
@Korsir: w świetle prawa, pomimo, że to Twoja posesja to bliskość linii lasu nadal sprawia, że rozpalanie ognisk jest ryzykowne a czy zgodne z przepisami należałoby zapytać zarządcy lasu bądź nadleśniczego. wyznacz miejsce na grill ognisko przez wybudowanie miejsca nań przeznaczone tj miejsce na ognisko, możliwość ugaszenia, siedzenia ,ławki etc
@ObszarBadawczyChoroszcz_123: teraz uważaj bo będzie przepełnienie buforu. Mam działkę leśną obok budowlaną. Ta leśna graniczy z innymi leśnymi. Jako właściciel lasu wyznaczam teren na ognisko w moim lesie. Ale jest to kilka metrów od lasu innego właściciela. Mogę rozpalić, czy nie mogę?
Podaj mi też prawną definicje ognia otwartego, którego nie można używać. Zaznaczam - prawną, nie domysły.
#odyn
Komentarz usunięty przez moderatora
Majkel i choroszcz widać popisali się (jak zwykle) niedziałaniem umysłu oba posty OUT. Pewnie centrala z sosnowca skasowała.
art. 82 § 3. kodeksu wykroczeń
Jakoś nie widziałem tam specjalnie wyznaczonego miejsca, no chyba, że w tym pustym, mało rozgarniętym móżdżku waszego bohatera zakiełkowała myśl, że
Do płokułatuły!
wyznacz miejsce na grill ognisko przez wybudowanie miejsca nań przeznaczone tj miejsce na ognisko, możliwość ugaszenia, siedzenia ,ławki etc
Podaj mi też prawną definicje ognia otwartego, którego nie można używać. Zaznaczam - prawną, nie domysły.
Jedziesz...