Wpis z mikrobloga

@kohut100: 'Na terenach leśnych i w odległości do 100 metrów od granicy nie można rozpalać ognia. Za stworzenie zagrożenia można dostać mandat w wysokości 5000 złotych. Wyjątek stanowią specjalnie oznaczone i wskazane do tego miejsca, najczęściej są to polany biwakowe lub wydzielone strefy turystyczne'.
art. 82 § 3. kodeksu wykroczeń

Jakoś nie widziałem tam specjalnie wyznaczonego miejsca, no chyba, że w tym pustym, mało rozgarniętym móżdżku waszego bohatera zakiełkowała myśl, że
@Korsir: w świetle prawa, pomimo, że to Twoja posesja to bliskość linii lasu nadal sprawia, że rozpalanie ognisk jest ryzykowne a czy zgodne z przepisami należałoby zapytać zarządcy lasu bądź nadleśniczego.
wyznacz miejsce na grill ognisko przez wybudowanie miejsca nań przeznaczone tj miejsce na ognisko, możliwość ugaszenia, siedzenia ,ławki etc
@ObszarBadawczyChoroszcz_123: teraz uważaj bo będzie przepełnienie buforu. Mam działkę leśną obok budowlaną. Ta leśna graniczy z innymi leśnymi. Jako właściciel lasu wyznaczam teren na ognisko w moim lesie. Ale jest to kilka metrów od lasu innego właściciela. Mogę rozpalić, czy nie mogę?

Podaj mi też prawną definicje ognia otwartego, którego nie można używać. Zaznaczam - prawną, nie domysły.

Jedziesz...