Wpis z mikrobloga

#esp8266 #arduino

Jakiś czas temu po aktualizacji Arduino IDE płytki ESP8266 przestały automatycznie łączyć się z WIFI. Muszę użyć komendy WiFi.begin(). Wiecie coś o tym? Zmieniło się coś w Arduino IDE albo SDK ESP8266?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lukasgl: Ciągle się coś zmienia, jak np w HTTPCLIENT dodali dodatkowy parametr do funcji. Ale takie coś jak WiFi.begin(); WiFi.mode(WIFISTA); WiFi.hostname("xx"); to mam obowiązkowo w każdym programie od dawna.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@dktr Do tej pory robiłem tak, że wgrywałem na początku sketch łączący się z WiFi potem ten docelowy. Dzięki temu nie musiałem w kodzie pisać tych poleceń oraz zapisywać hasła do sieci.
Poza tym WiFi.begin zajmuje kilka razy dłużej a przy detekcji otwarcia drzwi ma to znaczenie.
  • Odpowiedz
@dktr: Doradź jak napisać kod w Arduino IDE, żeby czas łączenia był jak najkrótszy po uruchomieniu płytki.

Opcję Erease Flash mam dobrze ustawioną.
  • Odpowiedz
@lukasgl: Zerknij w dokumentację biblioteki ESP8266WiFiMulti, ja jeż jej używam bo pozwala zdefiniować wiele acces pointów, przy domyślnych ustawieniach połączenie do sieci bez zdefiniowania kanału i adres IP z dhcp to około 2s.
  • Odpowiedz
Sam znalazłem odpowiedź na pytanie: downgrade esp8266 core do wersji 2.7.4 rozwiązał "problem". Wygląda na to, że wersje od 3.0.0 gryzą się z funkcją autoconnect.
  • Odpowiedz