Aktywne Wpisy

Graner +122
0:05:00 Pierwsza i ostatnia lista tygodniowa w tym miesiącu i ogólnie na ten czas.
Dalej już ich nie mogę robić bo nie moge juz tak długo siedzieć do później nocy więc listy jak już będą to najwyżej w weekendy jak będę miał czas bo obecnie ciężko z nim i trzeba wstać rano i coś zmienić w swoim życiu więc to by bylo na tyle z codziennych list. #listaobecnosci #nocnazmiana #listygranera
Dalej już ich nie mogę robić bo nie moge juz tak długo siedzieć do później nocy więc listy jak już będą to najwyżej w weekendy jak będę miał czas bo obecnie ciężko z nim i trzeba wstać rano i coś zmienić w swoim życiu więc to by bylo na tyle z codziennych list. #listaobecnosci #nocnazmiana #listygranera
Killer213 +3
Ehh wykopki dalej nie rozumieją że to jest wojna USA żeby osłabić rosję rękoma Ukrainy. Putin i tak ma w dupie życie rosjan. Tylko #!$%@? Mnie to że popieracie ta wojnę. Tam Giną nie winni cywile. To nie jest gra tylko strzelasz i giniesz i nie ma respawn'u. Jesteście tylko mądrzy na forum ale jak przyszło iść na szkolenie to płakaliście. Ruskich trzeba #!$%@?ć na każdym kroku wystarczy prześledzić historię ile milionów
Drogie Mirki Mirabelki Astroswiry, jako ze zblizaja mi sie kolejne urodziny chcialbym kupic sobie teleskop i chcialem prosic o porade, jakie modele konkretne polecacie dla 30+ latka? nie wiem nawet jakie są segmenty cenowe czegos co nie bedzie dziecieca zabawka na przyrode a znowu nie #!$%@? sie w zbyt trudna obsluge, ale powiedzmy ze max 2 tys PLN da rade na użytek raczej tarasowy ale zabranie do fury i wyjazd na pustkowie tez wchodzi w gre ( w sensie nie musi byc jakies super lekkie).
Dziekuje za pomoc!
- ma maksymalnie dużą powierzchnię zbierającą
- intuicyjnie się nastawia na obiekt
- jest mobilny
Te wszystkie cechy ma teleskop typu maksutow/schmidt-cassegrain o zwierciadle około 12 cm. Jest krótką tubą (mobilny), okular ma z tyłu, a nie z boku (intuicyjnie nastawiasz na obiekt) i ma względnie dobrą aperturę (powierzchnię zbierającą, powiedzmy).
Pamiętam żeby mieć dobry statyw. Polecam
Komentarz usunięty przez autora
@slavoy: raczej nie w tej kasie.
BTW ja mam MAKA 90 i jestem bardzo zadowolony. Planetki z zaświetlonego miasta są ok. Ludzie którzy nie patrzyli nigdy na nie to achy i ochy. Księżyc, rewelka. Słońce z baaderem też fajne. DSy dupy nie urywają ale są! Sprzęt jest wysoce mobilny, do tego stopnia że służy jako luneta obserwacyjna na strzelnicy.