Wpis z mikrobloga

Utarło się, że zakaz aborcji jest popierany przez osoby wierzące, a szczególnie przez osoby duchowne, które zachęcają swoje owieczki do popierania takich pomysłów.

Patrząc na temat trochę z boku zastanawia mnie czy wiara i zakaz aborcji to zależność, czy bardziej korelacja.
Tzn. znam katolików, którzy może nie działają w ruchach pro-choice, ale też są przeciwko zakazowi aborcji, mówiąc, że od sądzenia jest Bóg, a nie oni. W sumie słuszna postawa.
Ale nie znam przypadków w drugą stronę. Czyli nie posiadam w kręgu znajomych osób niewierzących, które z kolei popierają takie potworki jak zakaz aborcji.
A jak jest u was. Jest logiczne bycie ateistą, ale popieranie zakazu aborcji? Czy jest to fikołek pokroju ' kolega gej co nie popiera całej tej ideologii LGBT'

#katolicyzm #ateizm #neuropa #4konserwy
  • 7
@PrzeKomentator: Jestem ateistą i jestem za poddaniem tematu do publicznej dyskusji + jestem za zniesieniem zakazu, ale tylko na jasnych warunkach, gdzie aborcji nie będzie można wykonywać jak porannej toalety- czyli prawie codziennie. Jednym zdaniem jestem za wolnością, ale i odpowiedzialnością.
@PrzeKomentator: jestem poważni wątpiący ( ͡° ͜ʖ ͡°) uznaję aborcję za pozbawienie życia, ale uważam, że przynajmniej do tego momentu ciąży, gdzie przedwcześnie urodzony jest w stanie przeżyć, decyzja powinna leżeć w gestii rodziców.
@PrzeKomentator: jak najbardziej są niewierzący popierający zakaz aborcji. Z kościołem temat się łączy, bo KK lobbuje za zakazem i ma na tyle duże wpływy, że jego lobbing bywa skuteczny, a przede wszystkim jest widoczny.

A temat łączy się z przekonaniem kiedy zaczyna się życie i w którym momencie zaczyna być "pełnowartościowym" człowiekiem oraz czy człowiek ma obowiązek poświęcać się dla innych (zazwyczaj argument stosowany bardzo wybiórczo). Więc do sprawy gejów i
Owszem, ale mówimy o aborcji. A argumentów przeciw dostępowi do tejże nie ma innych, niż religijne. Spróbuj.

@aegispolis: Są argumenty moralne, kulturowe i społeczne za choćby ograniczeniom prawnym. Niekontrolowana aborcja wręcz z jej promowaniem doprowadziła do nienaturalnej przewagi mężczyzn nad kobietami w Azji i to bardzo poważny problem społeczny, zapaści demograficznej Rosji itd. Są wątpliwości prawne i moralne zwłaszcza wobec później aborcji- bo dlaczego mamy sądzić kobietę, która zabiła dziecko minutę