Wpis z mikrobloga

Pomocy! Poszukuję urządzenia, ale nie wiem, jakiego dokładnie.

Mam sobie router, ale są w domu martwe strefy. Chciałbym wzmocnić sygnał, ale chcę to zrobić porządnie — podłączając router kablem RJ, który mam pociągnięty właśnie od routera, w ścianach, w trzy miejscach w domu.

I teraz w jednym z tych miejsc chciałbym podłączyć urządzenie (acces point?) do gniazdka ethernet i żeby ono rozsiewało dalej istniejącą sieć w częstotliwościach 2,4 ghz i 5 ghz. Ale nie chcę, żeby tworzyły się nowe sieci, tylko żeby ono jedynie wzmocniło istniejący sygnał kablem.

Nie umiem znaleźć takiej opcji — wszystkie urządzenia albo bezprzewodowo rozszerzają sieć (co niejako marnuje mi potencjał tych kabli pociągniętych w ścianie), albo tworzą dodatkowe sieci wifi, co wprowadzi mi chaos w domu, bo tych sieci się za dużo namnoży. Macie jakiś pomysł, do 200 zł?

#internet #wifi #komputery
  • 10
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Abaddon84: wzmacniacz sygnału musi miec co wzmacniać, czyli być zainstalowany na granicy zasięgu, czyli w zasadzie da slaba jakość sieci. Mając 3 AP na LAN każdy działa z dobrą jakością z kabla. Trzeba je jedynie dobrze rozmieścić, najlepiej jak najdalej od siebie, żeby pokryły największy obszar. Ogólnie to podobną metodą buduje się sieci oboektowe, z tym ze uzywa się jakiegoś systemu zarządzania całością, np UniFi jak ktoś wspominał, albo CapMan z
@Abaddon84: jak uruchomisz każdy z tą samą nazwą i hasłem, to w zależności od urządzenia klienta będzie np trzymać się słabszego sygnału mimo, że będziesz stać obok tego mocniejszego. Testowałem u siebie, dwa routery D-Link w jednym pokoju, Asus w drugim. Pierwsze połączenie z D-Linkiem, przechodzę do pokoju drugiego, staję obok Asusa, a telefon dalej trzyma połączenie z D-Linkiem i nie chce się przerzucić do silniejszego Asusa. Ale niektóre routery mają
Patryk4 - @Abaddon84: jak uruchomisz każdy z tą samą nazwą i hasłem, to w zależności ...

źródło: comment_1655592310sktK1jIUrP2onHfYtB28BX.jpg

Pobierz
tak, to będzie widoczne jako jedna sieć. Laptop czy telefon sam się będzie przełączał

@pink_art_pl: pod warunkiem że AP i klient obsługują 802.11 k/v/r. W przeciwnym razie możesz stanąć dosłownie pod drugim AP a telefon nadal będzie uczepiony oddalonego AP z niskim poziomem sygnału