Wpis z mikrobloga

w przepisie do #pizza mam napisane żeby trzymać ciasto 16h w lodówce i 8h na wierzchu
Tylko teraz nie wiem czy najpierw 8 godzin ma stać poza lodówką czy po tych 16 godzinach w lodówce dopiero je wyjąć na 8h xD pomocy #gotowanie #kuchnia
  • 3
  • Odpowiedz
@wypokk_: Jeśli wyrobisz ciasto zostaw w temp pokojowej na 0,5-1h. Następnie możesz dać do lodówki na 16h i na koniec 7,5-7h (w zależności ile trzymałeś na początku) wystawiasz w temp pokojowej. Od razu chcesz kulkować czy będzie dojrzewało w bloku?
  • Odpowiedz
@wypokk_ cholera wie jaki to przepis, ale nauka i logika nakazuje najpierw trzymać ciasto we wmiare ciepłej temperaturze żeby drożdże zdążyły popracować i zrobić swoje zanim zatrzyma się ich działanie poprzez schłodzenie ciasta i danie mu dojrzeć w chłodzie. Dobrze jest też wyjąć ciasto (kulki? blok?) na godzinę czy dwie przed samym pieczeniem.
  • Odpowiedz
@wypokk_: drozdze musza ruszyc. Nie wiem jaki masz przepisa, ale jak masz dobra make to mozesz zrobic 24h w temperaturze pokojowej tylko dobierz odpowiednia ilosc drozdzy. Jezeli nalegasz na 16+8 to zrob 4 TO (blok), 16 TK (blok), kulkowanie i 4 TO.
  • Odpowiedz