Wpis z mikrobloga

@wypokk_: Jeśli wyrobisz ciasto zostaw w temp pokojowej na 0,5-1h. Następnie możesz dać do lodówki na 16h i na koniec 7,5-7h (w zależności ile trzymałeś na początku) wystawiasz w temp pokojowej. Od razu chcesz kulkować czy będzie dojrzewało w bloku?
@wypokk_ cholera wie jaki to przepis, ale nauka i logika nakazuje najpierw trzymać ciasto we wmiare ciepłej temperaturze żeby drożdże zdążyły popracować i zrobić swoje zanim zatrzyma się ich działanie poprzez schłodzenie ciasta i danie mu dojrzeć w chłodzie. Dobrze jest też wyjąć ciasto (kulki? blok?) na godzinę czy dwie przed samym pieczeniem.
@wypokk_: drozdze musza ruszyc. Nie wiem jaki masz przepisa, ale jak masz dobra make to mozesz zrobic 24h w temperaturze pokojowej tylko dobierz odpowiednia ilosc drozdzy. Jezeli nalegasz na 16+8 to zrob 4 TO (blok), 16 TK (blok), kulkowanie i 4 TO.