Wpis z mikrobloga

#damskiprzegryw #przegryw #rozowepaski

Artykuł o femcelkach, uważam że całkiem dobry.
Tytuł: What Do Female Incels Really Want?/Czego chcą femcelki?

https://www.theatlantic.com/technology/archive/2022/05/femcel-meaning-female-incel-reddit/629836/

Nie wiem jak wy, ale jest mi do tego całkiem blisko:

“The liberal-feminist notion of like, supporting all women, feeling positive all the time … it’s disingenuous,” she told me. When she started identifying with the term femcel, it was partly because she felt a resentment toward a style of feminism that challenged traditional beauty standards mostly by asking those who fell short of them to feel beautiful anyway, regardless of their lived experiences. “I’d rather be able to talk about being ugly than just try to convince myself that I’m pretty,” she said.

In some ways, this logic is even more uncomfortable than the original incel logic. In a 2021 essay, the feminist theorist Jilly Boyce Kay argued that it’s not just incels who assume that “any woman can get sex from men.” This is a widespread cultural assumption. Women have long been understood to hold sexual capital; in modern dating culture, they’re expected to wield it. Femcels complicate that story. They feel the same sense of “humiliation and exclusion” that incels do, but they react to those feelings differently. “Incel discourse tends to project anger outward onto society in a hatred of women,” Kay told me when we spoke recently. That anger is expressed radically: through threats of violence, or through bizarre (though, arguably, imaginative) calls for the government to “redistribute” sex. “In femcel discourse, it does tend to be much more turned inward on the self,” she said. Though society is discussed as inherently “lookist” and unfair, femcels are not out to change it, because they don’t see it as changeable
  • 39
  • Odpowiedz
@pancerna_piesc_dzieciatka_jezus: chyba jesteś dobrze w temacie, więc takie mam pytanie: czy femcelki mają jakiś "odłam" proponujący jakieś rozwiązania pozytywne? Nie pytam oczywiście o postawę na zasadzie "tylko się położyć i gnić", bo to się rozumie samo przez się jako logiczna konsekwencja totalnego poddania się. Jedyny fragment jaki znalazłem (ale czytałem pobieżnie, może coś przeoczyłem) brzmi:

At the personal level, true femcels see two main options for themselves—they either give up
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@lazik_lesny: powiem szczerze, że nie do końca jestem w temacie. W polskim internecie to znam tylko dziewczyny z wykopu i mam wrażenie, że w tym roku zrobiło się nas więcej. Nie śledzę tego co jest w USA, bo nie znam języka. W tym artykule (tak mi się kojarzy) dziewczyna opisywała jakaś mała grupę, która jakby celowo się odizolowała właśnie po to by sobie pomagać. W dużej mierze dziewczyny skupiają się
  • Odpowiedz
  • 1
@lazik_lesny: co do promocji jakiejś konkretnej postawy też ci nie umiem odpowiedzieć bo nie jestem na reddicie a z tego co wiem, to tam się głównie dziewczyny koncentrują.
Sama też nie mam jakiejś wizji tego jak na to patrzeć. Nie chcę popadać w jakiejś depresyjne stany, ale z drugiej strony muszę brać pod uwagę że przecież będę sama.
  • Odpowiedz
  • 2
@NoHejCoTam:

kobiety mają łatwiejszy dostęp do seksu

O tutaj myślę, że jest jedna rzecz którą mogę powiedzieć że wiele femcelek to volceki. Jasne, pewnie seks byłby dla nas łatwiejszy w dostępie niż dla inceli ale większość z nas chce miłości. To jest bardziej widoczne u femcelek. Incele idą do prostutuki bo im żalezy na utracie prawictwa.
Tak mi się wydaje.
  • Odpowiedz
W dużej mierze dziewczyny skupiają się na poprawie wyglądu i dają sobie rady co można zmienić.

@pancerna_piesc_dzieciatka_jezus: A Ty jak do tego podchodzisz? Oczywiście to pierwsza rzecz jaka przychodzi do głowy, ale wiadomo, że część femcelek/inceli nie będzie tego uznawała za sensowne, podpierając się (słusznie lub nie) wyparciem i oszukiwaniem samego siebie.
  • Odpowiedz
@NoHejCoTam:

Wielu mężczyzn będzie chciało zaliczyć wszystko co się rusza, ale do długoterminowych relacji będą już celować w jakieś atrakcyjne kobiety, albo przynajmniej takie na swoim poziomie.

Bzdura. W LTR również wyłania się ten sam mechanizm zaniżonych wymagań przez mężczyzn i widać do jak się obserwuje parki.
  • Odpowiedz
  • 1
@lazik_lesny: myślę, że warto próbować chociaż oczywistym jest, że nigdy nie będziemy przez to atrakcyjne dla mężczyzn i nie ma szans żeby się przez to zaczęli nami interesować. Plusem zmiany wyglądu jest wpływ tego na nasze samopoczucie, dzięki temu czujemy sie psychicznie na chwilę dobrze. A zawsze warto dbać o swoją głowę.
  • Odpowiedz
chociaż oczywistym jest, że nigdy nie będziemy przez to atrakcyjne dla mężczyzn

@pancerna_piesc_dzieciatka_jezus: ale poprawianie wyglądu przede wszystkim (również) ma temu służyć aby się bardziej podobać lub w ogóle zacząć podobać, prawda? No chyba że masz na myśli próby wskoczenia wielkim wysiłkiem z 2/10 na 3/10
  • Odpowiedz
  • 0
@pancerna_piesc_dzieciatka_jezus: a powiedz, skoro wg Ciebie najważniejsza jest uroda (żeby byc szczęśliwym - powyżej przecietnej), to jak wyjaśnisz fakt, gdzie bardzo przeciętne kobiety, otyłe, nie za mądre, mają cale stada spermiarzy na wyciągnięcie ręki? Tak przynajmniej twierdzą Mirki z #przegryw
  • Odpowiedz
Człowiek potrzebuje czegoś co go będzie w życiu ciągnęło w jakimś kierunku a jak jesteś brzydka i nic nie da się zrobić to znaczy, że Twoje życie nigdy nie będzie takie jakie chcesz

@pancerna_piesc_dzieciatka_jezus: masz może jakieś cele, nawet takie malutkie, takie które absolutnie nie zależą od urody? (czyli wyłączając kwestie towarzyskie)
Mnie w ostatnich tygodniach wzięto za uciekiniera z ośrodka dla uchodźców, przestraszyłem chłopa na polu, a w niedzielę
  • Odpowiedz