Wpis z mikrobloga

Zróbmy nitkę z przykładami gdzie technologia zrobiła krok do tyłu i utraciliśmy dostęp do pewnych możliwości, udogodnień czy "ficzerów" jakie kiedyś już były dostępne. Ja zaczynam:

- kilkukrotnie szybsze podróżowanie po świecie dzięki naddźwiękowym samolotom pasażerskim

#technologia #ciekawostki #nauka #zainteresowania
siepan - Zróbmy nitkę z przykładami gdzie technologia zrobiła krok do tyłu i utracili...

źródło: comment_1654920612bSYHGHsJHLmPG4wXZMyrqD.jpg

Pobierz
  • 222
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

1. monitory CRT, może miały duze rozmiary i srednią rozdzielczośc, ale wiernośc kolorów i płynność biła plazmy/LCD na głowę.

@qeti: kolory może i były lepsze, ale jasność to maks 150nitów, były podatne na wypalanie się lamp i jasność spadała z czasem, w oświetlonym pomieszczeniu czerń była szara. https://www.youtube.com/watch?v=kW5X4dU0gnY

Jednym słowem podobnie wypadają do RGB OLED, QD-OLED ma nawet potencjał na najlepszą obecnie technologię dostępną dla szaraka.

MicroLEDy są produkowane ale
  • Odpowiedz
@rdest_polny: Chyba u ciebie, w specyfikacji HDR oświetlenie w pomieszczeniu nie jest zerowe i w takim oświetleniu nawet OLED nie jest czarny, a odbija część światła szczątkowego. W porównaniu co CRT czy plazmy to obecne LCD to niebo a ziemia.
  • Odpowiedz
Ostatnio mailem rozmowę, ze problemem samochodów elektrycznych nie jest zasięg a postrzeganie podróży.

@dorszcz: Tak tak to na pewno jest ich jedyny problem, absurdalnie wysoka cena, trudne do ugaszenia pożary akumulatorów, konstrukcja wymagająca dużej ilości deficytowych surowców, absurdalnie skrócony zasięg zimą to są pierdołki na które nawet nie warto zwracać uwagi.
  • Odpowiedz
Normalne proporcje wiralowych filmów. Obecnie idioci z TikToka filmy z YT kopiują z formatu 16:9 do formatu 9:16 (co dodaje czarne pasy na górze i na dole) a potem odtwarzanie takiego shitu na tv lub pc powoduje dodanie pasów po lewo i prawo.
  • Odpowiedz
@rdest_polny: widzę że udajesz idiotę, w filmie wyżej masz dokładnie pokazany przykład jak to działa. Postawienie plazmy lub crt koło nowoczesnego LCD czy OLEDa pokazuje że te pierwsze to gówno nadające się do oglądania tylko w ciemnym pomieszczeniu.
  • Odpowiedz
@spajdermen: Bo nie kupuje się gówna co działa przez netowe serwery. Kupuje się coś co można np przeprogramować do espeasy albo tasmota i spiąć z systemem domu który postawisz u siebie np domoticz czy home assistant. I wtedy nie masz problemu. Oba postawisz nawet na raspberry.
  • Odpowiedz
@dorszcz czekaj bo wydaje mi się że trochę z byka spadłeś i sam cofnąłeś się o parę dobrych lat, zasięg Tesli ma około 400km w zależności od wersji, nie wiem kto normalny jedzie powyżej 400km jazdy bez przerwy na siku, rozluźnienie nóg, czy wszamanie czegoś, a szczególnie dobrze wiemy że są duże kolejki na kołach, więc takie 30minut do kolejnych 80% to jest normalny czas jaki wydaje mi się spędza człowiek
  • Odpowiedz