Wpis z mikrobloga

#tojestmultikonto #mydlarstwo #pokazmydlo #chwalesie #zainteresowania

Zrobiłem mydło w kartonie po mleku ale doszedłem do wniosku, że jest ono niejednorodne, musiałem je stopić jeszcze raz i dodać prawie drugie tyle wody. Mydło jest półprzezroczyste, przypomina nieco żel ponieważ dodany wcześniej kwas askorbinowy pod wpływem temperatury uległ rozkładowi na D-glukozę i wodę. Dodałem też trochę spirytusu salicylowego, więc powstało mi mydło pseudo glicerynowe.

Nie ma sensu dodawanie kwasu askorbinowego w metodzie wytwarzania mydła "na zimno", bo mydło i tak się mocno nagrzewa w czasie reakcji chemicznych zachodzących po dodaniu ługu do przestudzonego oleju kokosowego (olej trzeba najpierw roztopić w kąpieli wodnej). Sam proces dodawania ługu może być niebezpieczny dlatego okulary ochronne i ewentualnie rękawiczki to minimum ochrony. Całość najlepiej wykonać w szklanych naczyniach np. dużych słoikach.

Więcej w komentarzach...
tojestmultikonto - #tojestmultikonto #mydlarstwo #pokazmydlo #chwalesie #zainteresowa...

źródło: comment_1654623105xK4bhG7sGgZJ1Ja1iXvhE0.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
Spękania na powierzchni mydła będące efektem reakcji egzotermicznej zachodzącej w kartonie po wlaniu do niego żelu, żel zaczął przereagowywać i twardnieć od zewnątrz, w środku pojawiła się półprzezroczysta masa w kolorze roztopionego oleju kokosowego (złoty, żółty), który z czasem zamienił się w mydło, w środku kostki znajdowało się największe skupisko soli kwasu cytrynowego.
tojestmultikonto - Spękania na powierzchni mydła będące efektem reakcji egzotermiczne...

źródło: comment_1654624673dNpoq2q7AcxGP64lvIif2b.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Mydło z kartonu po mleku musiałem zetrzeć na tarce i ugotować w słoiku żeby ulepić z niego kostkę, z pierwszego zdjęcia. Takie mydło gotuje się około 90 minut, a kwasu askorbinowego można dodać pod koniec gotowania. W zasadzie powinno wystarczyć nie 1%, a 0.1% do 0.2%. Mydło też zwiększa swoją objętość, więc spada jego masa. Wzrost objętości jest na tyle widoczny, że mydło nie mieści się już w słoiku.
  • Odpowiedz
Uważam, że zrobienie dobrego mydła jest pracochłonne, wymaga dużo czasu i dopracowanej receptury, a zrobienie dobrego mydła w domu wcale nie jest tanie i proste. Kalkulatory mają wartości stałe, zawartość składników w różnych partiach oleju może być różna, więc i mydło może wyjść za każdym razem trochę inne.
  • Odpowiedz
Prawidłowo proces powinien wyglądać następująco. Wykonanie mydła "na zimno" bez dodatku kwasów. Starcie mydła i rozpuszczenie go w kąpieli wodnej. Mydło może być jeszcze żrące więc trzeba założyć rękawiczki. Woda nie powinna być zbyt gorąca, a proces trwa bardzo długo. Mydło musi się całkowicie rozpuścić w wodzie.
Dodanie innych składników; Kwasu cytrynowego do wyrównania pH i kwasu askorbinowego aby zaszły reakcje między kwasami tłuszczowymi i kwasem askorbinowym. Mydło nie może być zbyt
  • Odpowiedz
Jak już wcześniej wspominałem kalkulator ma błędy np. ilość dodawanego kwasu cytrynowego to nie test 1, 2 i 3%.

C3H4OH(COOH)3 - kwas cytrynowy

3NaOH - wodorotlenek sodu

C3H4OH(COONa) - cytrynian sodu.

C3H4OH(COOH)3 + 3NaOH → C3H4OH(COONa)3 + 3H2O

C3H4OH(COOH)3 - 192.12 g / mol

NaOH - 40.00 g / mol

C3H4OH(COONa)3 - 258.07 g / mol

H2O - 18.02 g / mol

192.12 + 120 = 258.07 + 54.06

Do całkowitego zobojętnienia
  • Odpowiedz
Do kremu kokosowego (smalec wegetariański, olej kokosowy biały etc.) o zawartości tłuszczów nasyconych 83% potrzeba nawet mniej ługu, wystarczy około 171 g / kg do całkowitej saponifikacji. Krem kokosowy jest nie tylko produktem spożywczym, ale i kosmetykiem. Wystarczy dodać 10% superfat aby uzyskać dodatkową funkcję nawilżania skóry. Dodając kwasy (askoronowy, cytrynowy) obniża się ilość mydła, powstają w ten sposób wolne kwasy tłuszczowe. Prawdopodobnie połowa kwasu łączy się z sodem tworząc sól, a
  • Odpowiedz
Można więc przyjąć, że od 172 g ługu sodowego na kilogram kremu kokosowego 83% należy odjąć (10% x 171 g) na nieprzerobiony krem kokosowy, który będzie nawilżał skórę podczas mycia. Po dodaniu kwasów zaczynają się schody. Dla każdego kwasu tłuszczowego zawartego w mydle należy uwzględnić szereg zachodzących reakcji:

Gliceryna + Kwas Stearynowy + Kwas Cytrynowy = Glyceryl Stearate Citrate + Woda

4C3H8O3 + 15C18H36O2 + 16C6H8O7 → 14C27H48O10 + 14H2O

Część kwasu
  • Odpowiedz
Dzisiaj sprawdzałem mydło rzepakowe i po dodaniu kwasu ma zapach oleju, więc prawdopodobnie z gliceryny i kwasu tłuszczowego po odłączeniu sodu tworzy się tłuszcz, który może jełczeć dlatego nie polecam robienia mydeł z olejów jełczejących, takich jak olej rzepakowy.
  • Odpowiedz