Aktywne Wpisy
Maczuga_Herkulesa18 +240
Dzisiaj wyjazd firmowy więc jak zwykle obrączka zjeżdza z palca i czas na zabawe z Julkami lvl 22 z działu sprzedaży :) Raz się żyje #zwiazki #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow
masz_fajne_donice +164
Ranking najgłupszych powiedzeń w PL:
Co proponujecie na 2?
#pytanie #polska #przemyslenia
1. Tylko winny się tłumaczy
Co proponujecie na 2?
#pytanie #polska #przemyslenia
Zrobiłem mydło w kartonie po mleku ale doszedłem do wniosku, że jest ono niejednorodne, musiałem je stopić jeszcze raz i dodać prawie drugie tyle wody. Mydło jest półprzezroczyste, przypomina nieco żel ponieważ dodany wcześniej kwas askorbinowy pod wpływem temperatury uległ rozkładowi na D-glukozę i wodę. Dodałem też trochę spirytusu salicylowego, więc powstało mi mydło pseudo glicerynowe.
Nie ma sensu dodawanie kwasu askorbinowego w metodzie wytwarzania mydła "na zimno", bo mydło i tak się mocno nagrzewa w czasie reakcji chemicznych zachodzących po dodaniu ługu do przestudzonego oleju kokosowego (olej trzeba najpierw roztopić w kąpieli wodnej). Sam proces dodawania ługu może być niebezpieczny dlatego okulary ochronne i ewentualnie rękawiczki to minimum ochrony. Całość najlepiej wykonać w szklanych naczyniach np. dużych słoikach.
Więcej w komentarzach...
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Dodanie innych składników; Kwasu cytrynowego do wyrównania pH i kwasu askorbinowego aby zaszły reakcje między kwasami tłuszczowymi i kwasem askorbinowym. Mydło nie może być zbyt
C3H4OH(COOH)3 - kwas cytrynowy
3NaOH - wodorotlenek sodu
C3H4OH(COONa) - cytrynian sodu.
C3H4OH(COOH)3 + 3NaOH → C3H4OH(COONa)3 + 3H2O
C3H4OH(COOH)3 - 192.12 g / mol
NaOH - 40.00 g / mol
C3H4OH(COONa)3 - 258.07 g / mol
H2O - 18.02 g / mol
192.12 + 120 = 258.07 + 54.06
Do całkowitego zobojętnienia
Gliceryna + Kwas Stearynowy + Kwas Cytrynowy = Glyceryl Stearate Citrate + Woda
4C3H8O3 + 15C18H36O2 + 16C6H8O7 → 14C27H48O10 + 14H2O