Wpis z mikrobloga

Mirki, kończę swój licznik zużycia prądu na #arduino i potrzebuję potwierdzenia sposobu myślenia. :-P Jeżeli zużycie prądu przez mieszkanie wynosi np. 300W/h, to w ciągu 30sekund tego prądu realnie zostaje zużyte (średnio, ale zawsze) 2,5W?
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@safian: @Mustafek: nie chodzi mi o matematykę, a raczej 'fizykę'.

czyli jeśli suszarka ma moc (i realne zużycie) np. 1000W to w jakiej jednostce czasu to 1000W zużywa... na godzinę pracy się zawsze przyjmowało, jo? czyli w 30s (czas pomiaru licznika) zużyje 8,3W.
  • Odpowiedz
@pneumokok: W to jednostka mocy. Przez 30 sekund pobiera 100 W to i przez 1 sekundę pobiera 100 W. Dopiero Ws [Watosekunda] czyli [J] dżul to jednostka energii. Pochodną tej jednostki jest kWh. Bądźcie skrupulatni w pisaniu jednostek.
  • Odpowiedz
@pneumokok: W/h to jest... coś. Nie wiadomo co. To jest przyrost mocy w jednostce czasu... Masz grzejnik 1000 W a po 6 godzinach masz grzejnik 1600 W to grzejnik rośnie z prędkością 100 W/h

PS. Prąd mierzy się w amperach jak chcesz już mierzyć prąd.

PS2. Jeżeli chcesz robić licznik energii elektrycznej to wypada znać chociaż jednostki w jakich będziesz mierzył.
  • Odpowiedz
@gangstaproblasta: @Mhrok: dzyli przyjmuje się że 'moc' podawana (i zużywana) to 1000Wat na godzinę czyli 1000Wh właśnie. Czyli w 30s 8.3Wh. Chcę by mój moduł oprócz obliczania zużycia chwilowego (które podaje w W/h właśnie) robił za 'licznik' :-)
  • Odpowiedz
@pneumokok: Wybacz, ale trochę mojego grammarnazizmu tu przecieknie:

Wat, amper, dżul, wolt, gram i inne jednostki się odmieniają jak normalne polskie wyrazy. Suszarka ma 100 watów, zasila ją napięcie 230 woltów, prąd to mniej niż pół ampera.

W/h to jest przyrost mocy w czasie jak już wspomniałem wyżej. Proponuję aby Twój aparat pokazywał moc chwilową w watach [W]. Tak byłoby najlepiej ;)

Praca, moc, moc chwilowa, energia.
  • Odpowiedz
@Mhrok: pokazuje moc chwilową w watach [W] :-P Ale chciałbym, by liczył także 'obroty licznika' czyli zużyte kilowatogodziny (kWh). ;-)

A wybacz za odmianę, ciężki dzień miałem.
  • Odpowiedz
@Mhrok: całkoco? czy zliczanie impulsów licznika w czasie 30/60sekund (tylko 1000 na kwh, więc pewnie lepiej 60s) do wartości godzinowej i przeliczenie ile tych W poszło na te 60s jest złe? ;-)
  • Odpowiedz
@gromwell: dlatego pytam, czy metodyka jest dobra. jeśli suszarka zużywa 1000Wh to nie robi tego przez cały czas z tą mocą, tylko zużyje tyle przez godzinę. czego nie rozumiem?
  • Odpowiedz
@pneumokok: kilowatogodziny to energia. Licznik liczy energię. Miernik mierzy moc.

Spisując moc wskazywaną przez miernik i mnożąc ją przez czas pomiaru otrzymujesz licznik liczący zużyta energię.

Moc to szybkośc zużywania energii.
  • Odpowiedz