Wpis z mikrobloga

Jak myślicie, ceny paliw kiedyś zejdą do jakiś normalnych poziomów typu 6 złotych za litr czy raczej można zakładać, że bardziej trzeba się spodziewać już dyszki z przodu na stałe w przyszłości, szczeólnie że przecież w końcu VAT na paliwa wróci do normalnego poziomu. Niby OPEC zwiększa wydobycie, podobne plany ma Wenezuela, ale czy to przyniesie rzeczywiście wymierny efekt? Nie jestem specjalistą od rynku surowców energetycznych, ale sądzę że ten czarny scenariusz jest dużo bardziej prawdopodobny.
#paliwo #gospodarka #surowce #ekonomia #motoryzacja
  • 7
@Dusk_Forest77: ekspertem nie jestem, ale raczej już nie spadnie tylko będzie drożej.
Uważam tak dlatego że prędzej czy później rosyjska ropa zniknie z rynku i będzie deficyt ropy co spowoduje wzrost cen nawet i do 200usd za baryłkę opierajac się na wypowiedzi eksperta. Dochodzi wewnętrzna polityka #!$%@? kraju zamiast traktować to jak firmę która należy rozwijać. Wróci niedługo wyższy VAT oraz akcyza.

Nawet jak pozostałe kraje posiadające ropę zawieszka wydobycie to
@dj_icek: A idź pan w #!$%@?, szkoda gadać. Przypomina mi się jak wychodki krytykowały zawsze każdego kto raczył stanąć w obronie własnych interesów i wyjść na ulicę zaprotestować, że to w ogóle tak nie można bo przeklinają, głośno krzyczą, jakąś ścianę pomażą, blokują przejazd do kołchozu, a w ogóle to Jarosław Kaczyński się denerwuje i nie wolno xD Najlepiej to siedzieć w piwnicy i być usłużnym władzy. Dzisiejsi Polacy to tak
Uważam tak dlatego że prędzej czy później rosyjska ropa zniknie z rynku i będzie deficyt ropy

@r5678: Gdy powyższa zniknie, oznacza w przypadku polski nie wysokie ceny paliwa, a brak paliwa (szczególnie że w przypadku poszukiwania nowych dostawców to kraju zachodu mają większy wolumen i lepszą pozycję negocjacyjną) - więc ceną bym się nie przejmował szczególnie gdy po kilku kwartałach dostosowania polskich rafinerii do surowca o innych (najprawdopodobniej gorszych w przypadku