Jest pytanie do Was, jako największych znawców w każdym temacie. Sprawa wygląda tak, mam znajomego z Rosji co już kilka lat mieszka w PL, jego rodzice jakoś tam pomagali mu finansowo ale sytuacja obecnie jest jaka jest i przelewy z banków rosyjskich nie przechodzą do Polskich. Wymyśliliśmy sposób jak to obejść i jest dosyć prosty a kasa leci w nastepujacy sposób:
Bank w Rosji (konto rodziców chłopa) -> giełda P2P -> Binance (wyjście do FIAT) -> Przelew do banku w PL
Pytanie jest, jak w takim wypadku wyglądała by ewentualna sprawa z rozliczeniem podatkowym tego typu transakcji? Teoretycznie każda transakcja powinna generować stratę, z tym że nie jesteśmy pewni czy fakt że input wychodzi z konta rodziców nie podchodzi w jakiś sposób pod darowiznę?
Pytanie jest, jak w takim wypadku wyglądała by ewentualna sprawa z rozliczeniem podatkowym tego typu transakcji?
Podatek od sprzedaży kryptowalut liczy się jedynie od zysków czyli kwota sprzedaży minus koszty (koszt nabycia, opłaty transakcyjne itd)
Pamiętaj żeby mieć na wszystko papiery
Jeśli chodzi o darowiznę to nie problem bo między rodzicami a dziećmi jest zwolnienie z podatku. (Ale przy większych kwotach wymaga się zgłoszenia darowizny do US)
Jeśli chodzi o darowiznę to nie problem bo między rodzicami a dziećmi jest zwolnienie z podatku. (Ale przy większych kwotach wymaga się zgłoszenia darowizny do US)
@Amebcio: tia, zaden problem, zwlaszcza, ze musi byc darowizna w formie przelewu bankowego na przyklad.
@PatolTV_Otwiera_Wam_Drzwi nie wiem jak z prawem u ruskow, u nas trzeba by miec albo jakas indywidualna interpretacje (choc wątpie, czy to cos da), albo cala ta kasa bedzie opodatkowana jako
@mazaken: Chodzi Ci o rozliczenie klasyczne, czyli teoretyczny zysk/strata - hajs wpłacony (nawet mimo to że to konto nie jest tego gościa) czy przyjmujemy że kasa która jest wypłacona do fiatów u nas to po prostu zysk przy kosztach wynoszących 0?
@PatolTV_Otwiera_Wam_Drzwi: nie wiem jakie to są klasyczne rozliczenia p9datkow a jakie nie klasyczne xD wiem, ze gosc nie bedzie mial udokumentowanych kosztow, a zyski musi rozliczyc ze sprzedazy krypto i tyle.
Jest pytanie do Was, jako największych znawców w każdym temacie.
Sprawa wygląda tak, mam znajomego z Rosji co już kilka lat mieszka w PL, jego rodzice jakoś tam pomagali mu finansowo ale sytuacja obecnie jest jaka jest i przelewy z banków rosyjskich nie przechodzą do Polskich.
Wymyśliliśmy sposób jak to obejść i jest dosyć prosty a kasa leci w nastepujacy sposób:
Bank w Rosji (konto rodziców chłopa) -> giełda P2P -> Binance (wyjście do FIAT) -> Przelew do banku w PL
Pytanie jest, jak w takim wypadku wyglądała by ewentualna sprawa z rozliczeniem podatkowym tego typu transakcji? Teoretycznie każda transakcja powinna generować stratę, z tym że nie jesteśmy pewni czy fakt że input wychodzi z konta rodziców nie podchodzi w jakiś sposób pod darowiznę?
#kryptowaluty #podatki
Podatek od sprzedaży kryptowalut liczy się jedynie od zysków czyli kwota sprzedaży minus koszty (koszt nabycia, opłaty transakcyjne itd)
Pamiętaj żeby mieć na wszystko papiery
@Amebcio: tia, zaden problem, zwlaszcza, ze musi byc darowizna w formie przelewu bankowego na przyklad.
@PatolTV_Otwiera_Wam_Drzwi nie wiem jak z prawem u ruskow, u nas trzeba by miec albo jakas indywidualna interpretacje (choc wątpie, czy to cos da), albo cala ta kasa bedzie opodatkowana jako