Taka ciekawostka: pozyskałem ostatnio mieszkanie na sprzedaż, w bardzo fajnym standardzie, wykończone 3 lata temu dla siebie, w dobrej okolicy (3 niskie bloki w okolicy domow jednorodzinnych) w rynkowej cenie (wcześniej właściciele sami próbowali sprzedać 100k drożej). Ogłoszenie na wszyskich portalach było koło tygodnia, odebrałem z 10 telefonów od zainteresowanych klientów, kilka smsow i wiadomości przez otodom. Ostatecznie właściciele sprzedali sami… (do czego maja prawa nawet na wyłączności, nie dajcie sobie wmówić inaczej agentowi).
Ale widzę ze jak mieszkanie jest ładne, w dobrym miejscu i cenie - to wciąż są klienci na to mieszkanie. Wiele z tych osób od razu mówiła ze zakup gotówkowy. Na rynku jest masa mieszkan - ale albo przecenionych, albo ruder w wielkiej płycie, albo deweloperki a cesja , albo flipy, albo na końcu świata.
Jeśli ktoś ma fajne mieszkanie i wystawi je w dobrej cenie, a nie życzeniowej - ma szansa wciąż je sprzedać :)
@KromkaMistrz idzie kryzys i inflacja, wiec ludzie z gotówką chcą ",przezimować" kapitał w mieszkaniach.
Kto sprzedawał mieszkanie na własną rękę, ten się w cyrku nie śmieje.
Agenci nieruchomości to mega nieuczciwe dupki w większości, ściągają ze sprzedającego i oglądajacego - ale na szczęście idą chude lata dla dupków - uczciwi nie mają się czego bać
@sherlock1: Bo jestem agentem nieruchomości i wiem jak to działa w praktyce :) wlasciciel może sprzedać samemu mieszkanie, płaci prowizji tylko jeśli kupi je klient WSKAZANY przez agenta. Oczywiście gowno agenci będą straszyć sądem itp… ale tam przegrają.
@KromkaMistrz: spuscili cene o 100k - do ceny realnej. Gdyby kazdy z tych "inwestorow" tak zrobil to polowa mieszkan by sie sprzedala. Ceny obecnie nie oddaja realnej wartosci mieszkania. Gdzies jest sufit i zostal osiagniety.
@ms86: jakie zimowanie z gotowka w mieszkaniach? Mieszkania w Polsce beda tylko taniec. Nie mamy elektrowni atomowych, przemyslu, technologii, a za chwile skoncza nam sie mlodzi ludzie xD idealne miejsce na zimowanie gotowki xD
@ms86: Nie wiem, nie znam umów innych agentów ( ͡°͜ʖ͡°) raczej nie dodają tam zapisów ze wlasciciel nie ma prawa sprzedać samemu - bo to by był strzał w kolano, nikt by tego nie podpisał. Raczej tylko „straszą”. Nie wiem, ja tak nie robię ¯_(ツ)_/¯
@PlonacaZyrafa: Wiesz tez nie ma co porównywać polski z innymi krajami. W takiej Ameryce żeby być agentem trzeba mieć kilka czy kilkanaście miesięcy praktyki, zdać mega trudny i drogi test i dopiero można być brokerem. Tam kazda transakcja w dużym mieście odbywa się przez posrednika. I każdy ma swojego. Z kolei tego co kojarzę, to w Holandii agent ma jednocześnie uprawnienia notariusza - on cała papierologia robi. Ale tez na pewno
@KromkaMistrz: To prawda, ale przed deregulacją zawodu licencjonowani agenci zatrudniali ludzi w charakterze owiec, więc wyglądało to tak samo jak teraz tylko z większym hajsem dla osoby posiadającej uprawnienia.
@KromkaMistrz: Dlatego regulacja czy nie nie ma znaczenia w takiej sytuacji. Trzeba byłoby zacząć egzekwowac sposób działania i skończyć z wysługiwaniem się innymi
wcześniej właściciele sami próbowali sprzedać 100k drożej)
@KromkaMistrz: Czyli właściciele sami obniżyli cenę ofertową o 100k. Napisz jeszcze jaka mniej więcej powierzchnia, albo jaka cena po obniżce, żebyśmy mogli się zorientować jaka była realna skala tej obniżki. Tzn czy to było 10% ceny początkowej czy raczej 25.
Ale widzę ze jak mieszkanie jest ładne, w dobrym miejscu i cenie - to wciąż są klienci na to mieszkanie. Wiele z tych osób od razu mówiła ze zakup gotówkowy. Na rynku jest masa mieszkan - ale albo przecenionych, albo ruder w wielkiej płycie, albo deweloperki a cesja , albo flipy, albo na końcu świata.
Jeśli ktoś ma fajne mieszkanie i wystawi je w dobrej cenie, a nie życzeniowej - ma szansa wciąż je sprzedać :)
Miłego dnia.
#mieszkanie #nieruchomosci
Komentarz usunięty przez autora
Kto sprzedawał mieszkanie na własną rękę, ten się w cyrku nie śmieje.
Agenci nieruchomości to mega nieuczciwe dupki w większości, ściągają ze sprzedającego i oglądajacego - ale na szczęście idą chude lata dla dupków - uczciwi nie mają się czego bać
Oczywiście gowno agenci będą straszyć sądem itp… ale tam przegrają.
Nie wiem, ja tak nie robię ¯_(ツ)_/¯
@KromkaMistrz: w Danii w zasadzie tylko tacy agenci funkcjonują, w sensie zawsze jest taka klauzula.
Ciekawe, co kraj to obyczaj.
Z kolei tego co kojarzę, to w Holandii agent ma jednocześnie uprawnienia notariusza - on cała papierologia robi. Ale tez na pewno
@KromkaMistrz: Czyli właściciele sami obniżyli cenę ofertową o 100k. Napisz jeszcze jaka mniej więcej powierzchnia, albo jaka cena po obniżce, żebyśmy mogli się zorientować jaka była realna skala tej obniżki. Tzn czy to było 10% ceny początkowej czy raczej 25.
@KromkaMistrz: Zawyżonych