Wpis z mikrobloga

Wino jabłkowe, nastawione jakieś 30 pare - 40 godzin temu, dalej nie ruszyło, nie słychać ani nie widać żeby pracowało, blg koło 16, drożdze od browinu "uniwersalne gotowe do użycia" szczep saccharomyces cerevisiae, data ważnosci jeszcze z rok, coś zrobilem nie tak? #wino #winiarstwo
  • 15
Czyli jak nie ruszyły to juz nie ruszą?


@GothBoyy666: Jak do tej pory nie ruszyły to raczej nie ruszą. Zamiast nich nastaw mogą opanować bakterie i pleśnie, bo gdy drożdże pracują to środowisko dla wspomnianych robi się "nieprzyjemne" a teraz to hulaj dusza.

to smak drozdzy byłby mocno wyczuwalny potem


@GothBoyy666: Żaden smak drożdży nie ma prawa się pojawić, bajki. Drożdże namnażają się do tak kosmicznych ilości, że to co
@Zawodowy_Janusz: przeciez masz odmiany jak chocby drozdze turbo od razu z pozywka. Byc moze sie nie znam ale jaka to róznica kiedy sie pozywke doda do zaczynu? Drozdze uzyją jej kiedy bedzie im potrzebna.
w zeszłym miesiacu bayanus mi nie ruszył wiec zaczyn aktywowalem innymi, mimo ze była juz w nim pozywka
Powiedz mi jeszcze w czym robisz? Może w plastikowym wiaderku? Sprawdzałeś szczelność pokrywy? Napisałeś, że nie widać żeby się coś działo to miałeś na myśli bulgotanie w rurce? Sprawdziłeś nastaw? Nie pojawiła się piana, nic cichutko nie syczy?


@Zawodowy_Janusz: robie w galonie. Szczelność raczej ok, nie pojawia się chyba żadna piana (może taka na 2mm, i widać jakby lekkie smugi czy nie wiem jak to nazwać) i nie bulgocze. przykładam ucho
ale jaka to róznica kiedy sie pozywke doda do zaczynu?


@Fangu: Jest trochę różnic. Pierwsza istotna zasada, albo może dobra praktyka to nie dodawanie pożywek wcześniej, niż 24h po zaszczepieniu drożdży (no chyba, że nie ruszą). Dlaczego? Dlatego, że z pożywki korzystają nie tylko drożdże, ale wszystkie inne mikroorganizmy znajdujące się w nastawie a tych absolutnie nie chcemy wspomagać. Jak drożdże podejmą fermentację i zaczną dominować w nastawie tworząc nieprzyjazne środowisko
@GothBoyy666: Pierwsze zdjęcie z tymi skupiskami trochę wątpliwe, nie do rozstrzygnięcia. Na drugim pleśni nie widać. Pleśń ma bardzo charakterystyczną, kłaczkową strukturę. Przyjrzyj się tym kropkom bliżej ścianek i powąchaj nastaw. Jeśli pachnie "piwnicą" to może to wskazywać na rozwój pleśni. Jeśli będzie ok, czyli zapach normalny a skupiska okażą się pianą to jak najszybciej dodaj drożdże. Jeśli to pleśń to wszystko do wylania, bo nawet jeśli pozornie pozbędziesz się pleśni