Aktywne Wpisy
mango2018 +41
Niemcy i Ukraina już zapomnieli o zgrzycie na początku wojny i myślą o przyszłości, mimo że niemiecka opieszałość zapewne kosztowała życie setki ukraińskich żołnierzy,
My się ciągle sramy o to co było 80 lat temu i oczekujemy wielkich przeprosin, najlepiej żeby Zelensky przyjechał do Warszawy, nago uklęknął na środku placu i brał na klatę każdego rzuconego pomidora. Może wtedy łaskawie zainwestujemy na Ukrainie.
A no i tak, mają zakazać Banderę i wsadzać
My się ciągle sramy o to co było 80 lat temu i oczekujemy wielkich przeprosin, najlepiej żeby Zelensky przyjechał do Warszawy, nago uklęknął na środku placu i brał na klatę każdego rzuconego pomidora. Może wtedy łaskawie zainwestujemy na Ukrainie.
A no i tak, mają zakazać Banderę i wsadzać
vulfpeck +8
@Fangu:
@GothBoyy666: Jak do tej pory nie ruszyły to raczej nie ruszą. Zamiast nich nastaw mogą opanować bakterie i pleśnie, bo gdy drożdże pracują to środowisko dla wspomnianych robi się "nieprzyjemne" a teraz to hulaj dusza.
@GothBoyy666: Żaden smak drożdży nie ma prawa się pojawić, bajki. Drożdże namnażają się do tak kosmicznych ilości, że to co
w zeszłym miesiacu bayanus mi nie ruszył wiec zaczyn aktywowalem innymi, mimo ze była juz w nim pozywka
@Zawodowy_Janusz: robie w galonie. Szczelność raczej ok, nie pojawia się chyba żadna piana (może taka na 2mm, i widać jakby lekkie smugi czy nie wiem jak to nazwać) i nie bulgocze. przykładam ucho
@Fangu: Jest trochę różnic. Pierwsza istotna zasada, albo może dobra praktyka to nie dodawanie pożywek wcześniej, niż 24h po zaszczepieniu drożdży (no chyba, że nie ruszą). Dlaczego? Dlatego, że z pożywki korzystają nie tylko drożdże, ale wszystkie inne mikroorganizmy znajdujące się w nastawie a tych absolutnie nie chcemy wspomagać. Jak drożdże podejmą fermentację i zaczną dominować w nastawie tworząc nieprzyjazne środowisko
dziekuje za odpowiedz, mnie tu nie było
@Zawodowy_Janusz: tyle, że drożdże już byly dodawane. ehh, no trudno, wyleje to wszystko i nastawie od nowa
@GothBoyy666: no nowe jeszcze raz dodaj, o to mi chodziło. Te ewidentnie były padnięte. Często to spotyka drożdże z browinu, już dawno przestałem ich używać.