Wpis z mikrobloga

A teraz jedna z pieśni, która mnie wzrusza i jednocześnie motywuje do szerzenia informacji o rosyjskich zbrodniach od tych 9 lat.

Стояла біля хати тай чекала сина мати

А синко не йде до хати змордували злії кати

Люди де ж та правда скажіть люди де ж та правда

Чому люди сина мати йде на цвинтар проводжати

Синку мій синку де ж ти ходиш там по лісах

Синку мій синку ти напевно не їв і не спав

Синку мій синку десь там в горах заблукав

Де ж ти мій синку за Україну голівку поклав

Мамо не плач люба чуєш мамо не плач мила

Мамо пробач рідна що залишив тебе рано

Синку мій синку де ж ти ходиш там по лісах

Синку мій синку ти напевно не їв і не спав

Синку мій синку десь там в горах заблукав

Де ж ти мій синку за Україну голівку поклав

Pieśń żałobna napisana przez grupę Szabla. Pieśń jest o tym, że czeka matka na syna, a syn nie wróci. Został zamordowany przez złych katów. Podmiot liryczny zwraca się do ludzi z pytaniem, czemu matka chowa syna.

W refrenie matka zwraca się do syna, że błąka się pewnie po lasach, nie je, nie śpi i błądzi. Na koniec pyta, gdzież on musiał umrzeć za Ukrainę. Matka zwraca się przy tym cały czas, jakby mówiła do małego dziecka, z czułością i rozpaczą.

Następnie martwy syn zwraca się do mamy, aby ta nie płakała za nim i przeprasza, że zostawił ją, umarł, tak młodo.

==============================
#rosja #wojna #ukraina #aryoconcent #donbaswar #atosongs #muzykaukrainska
Postaw mi kawę lub Zostań patronem
Aryo - A teraz jedna z pieśni, która mnie wzrusza i jednocześnie motywuje do szerzeni...
  • 11
  • Odpowiedz
ale w ostatnim kadrze na czapce jest naszywka z banderowską flagą.

@pavlucco: film jest czarno-biały, a nawet jeśli to flaga czarno czerwona dzisiaj ma większe znaczenie jako symbol obrony przed rosyjskim napadem
  • Odpowiedz
@Aryo: W Polsce jest zakazana i po wojnie też będzie(a piszesz na Polskim portalu). nic w tej materii sie nie zmieni. mało tego gdy ukrainia sobie z tym nie poradzi w przyszłości, to do unii raczej nie wejdzie.
  • Odpowiedz
@Aryo: no chodziło mi o to, że ta flaga nigdy nie będzie w Polsce uznawana za symbol obrony. i ukrainia musi sobie z tym poradzić jak chce do unii ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
. i ukrainia musi sobie z tym poradzić jak chce do unii ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@vismaiorr: nie musi. Symbole zostaną. Co najwyżej zostanie rozliczona kwestia Wołynia tak jak np. odsłonięto Lwowskie Lwy
  • Odpowiedz
@Aryo: zależy jaki będzie rząd. ale przypomnij sobie co było parę miesięcy przed wojną, nie które miasta zrywały umowy partnerskie ze względu na banderyzm. odsłonięcie lwów nic nie znaczy zresztą nie ma na nich oryginalnych napisów.Prawdziwy gest ukrainców będzie gdy całkowicie odetną sie od tej symboliki i historii. zresztą o czym my mówimy,do tego jeszcze daleko wątpię by unia zrobiła wyjątek i przyjęła zrujnowane pełne korupcji Państwo. na razie, to trzeba
  • Odpowiedz
@vismaiorr: Fajny komentarz. Spodziewałem się czegoś w stylu tego mema, ale zamiast tego przedstawiłeś swój pogląd na sytuację i kilka argumentów. Jako osoba z rodziny mieszanej polsko-ukraińskiej. Liczę na pewien konsensus w kwestii zbrodni w okresie 1921 - 1947. Może pomoc Polski spowoduje rozwój oddolnej inicjatywy w obu społeczeństwach
Aryo - @vismaiorr: Fajny komentarz. Spodziewałem się czegoś w stylu tego mema, ale za...

źródło: comment_1653774805aJLlAUThr36nboSId514yB.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Aryo: @vismaiorr: kompromis:
Akcja "Wisła" była zła
Prześladowanie Ukraińców przed wojną było złe
Rzeź wołyńska była zła
Zamachy Ukraińców na polskie postaci życia publicznego przed wojną były złe
Tyle wystarczy.
  • Odpowiedz
@Aryo: było by miło, ale wątpię. przy tak dużej i nagłej migracji, raczej spodziewałbym się w dłuższej perspektywie wzmożonych antagonizmów mniej lub bardziej uzasadnionych niestety.natomiast gdyby wojna się dobrze skończyła, to wciąż piłka jest po stronie ukraińskiej i nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc konsensus.Polska szła w tej kwestii na ustępstwa (a raczej milczała, już za czasów prlu za długo) mimo braku zrozumienia przez drugą stronę. raczej w tej
  • Odpowiedz