Wpis z mikrobloga

@Khaine: Daleka i bliska orbita planety lub księżyca, atmosfera planety, powierzchnia planety. Próbki gleby, raporty załogi na powierzchni, Raporty załogi i EVA raporty w powyższych sytuacjach. Sporo tego :) Do tego Mun ma biomy, więc z wielu miejsc na Munie można zebrać sporą ilość pkt.

Wracanie na tą chwilę nie jest tak opłacalne. Wystarczy, że będziesz kilkukrotnie wysyłał te same badanie. :)
@88mph: Czyli, że co mam robić? Lądować w różnych miejscach na planecie, wychodzić z kapsuły i zbierać próbki w jakiś sposób? Obecnie to mam problem w ogóle orbitować :/ Jak wejdę na orbitę, to na niej utknę, bo mi paliwa braknie aby się z niej urwać.
@Khaine: Przykładowo na Kerbinie: Jeszcze zanim wystartujesz robisz badania czym tylko możesz i wysyłasz, wysyłasz aż przestanie to być opłacalne. Klikasz prawym na kapsułę i robisz raport załogi. Lecisz gdzieś na planecie i w tym czasie robisz dalsze badania. Lądujesz, znów badasz, raporty itd. Wychodzisz na powierzchnię, klikasz prawym na Kerbala i pobierasz próbkę, robisz raport i u góry nad licznikiem wysokości podnosisz pojazd. Na Munie np gdzie nie możesz podnieść
@Khaine: Jeśli nie masz jeszcze baterii i ogniw słonecznych to ogranicz się do lądowania i podnoszenia statku z różnych biomów.

(trawa, woda, dolina, góra, piasek itp) i zbadaj ogniwa gdy tylko będzie to możliwe. I inne duperelstwa do badania.
@Khaine: Żeby zdobywać biomy na Kerbinie nie musisz osiągać stabilnej orbity.

Np, żeby polecieć w góry nie startujesz w górę i na 90 stopni tylko na 180.

Czym lżejsza rakieta tym lepiej, jeśli nie masz jeszcze spadochronów (nie pamiętam już co jest na tym etapie) rozbujaj rakietę do takiej prędkości, żeby na mapie celować nieco dalej niż zamierzony cel, i staraj się hamować możliwie blisko powierzchni, np tak 500 metrów nad.