Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Plan na Chorwację tj. lot z Kato do Splitu+ wynajem auta na miejscu, pobyt jakieś 8 dni uwarunkowany lotem, wynajem mini apartamentów/pensjonatów w średnim standardzie, żarcie tj. obiadki w knajpach, reszta w pensjonacie. Punkty do odhaczenia Plitwickie jeziorka i Dubrovnik. Wyjazd końcem sierpnia/ początkiem września. Ktoś z Was miał podobny plan? Czy taki plan może wyjść taniej od all inclusive z biura podróży, czy nie ma sensu się w to bawić? Wyjazd z bombelkiem 1.5 rocznym. Szacowany koszt 10K.
#chorwacja #wakacje #podroze
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@MrFisherman: jeszcze nie robiłem podsumowania, niemniej 2K to same loty. Noclegi myślę z 3K - ceny poszły w górę. Zostaje żarcie, atrakcje, samochód i paliwko.
  • Odpowiedz
@_Shine plitwickie jeziora są w północnej części Chorwacji, a Dubrovnik na skrajnym południu. Jesteś pewien, że to do ogarnięcia z takim małym bombelkiem? Chyba, że kilka noclegów na północy a później kilka na południu.
Wracając do tematu kosztów to rok temu za 14 dni w Makarskiej z własnym dojazdem i gotowaniem wyszło nas 7k na 3 osoby.
  • Odpowiedz
@_Shine koszty wynajmu auta w Chorwacji to koszmar porównując do sąsiadów. Nastaw się bardziej na początek września bo w wakacje wszędzie tłumy a do Dubrownika to możesz nawet nie wjechać. Jeżeli chcesz hotell all inclusive to akurat Chorwacja to jedno z droższych miejsc wypoczynku w tej opcji.
  • Odpowiedz
@_Shine: musisz zadać sobie przed wakacjami najważniejsze pytanie jak chcesz je spędzić. Jeżeli lubisz leżeć w hotelu przy basenie i pić drinki, mieć gotowe śniadania, obiady i kolacje to wybierasz all inclusive. W takiej opcji każda wyprawa do innego miasta wiąże się z dodatkowym kosztem, nie mówię tutaj o wycieczkach lub atrakcjach oferowanych przez biura podróży bo są przeważnie w bardzo wysokich cenach.

Ja preferuję nieco inną formę podróżowania. Przykładowo
  • Odpowiedz
  • 0
@konradinho: nigdy nie jechałem jeszcze w all inclusive, zawsze wszystko sam organizuje, a trochę już przejechałem - Hiszpania, Portugalia, Kreta, Włochy. Sęk w tym, że nie mam rozeznania w Chorwacji + pierwszy raz dalsza podróż z bombelkiem, stąd na pewno biorę lot pod uwagę.
  • Odpowiedz
@_Shine: jestem właśnie w Splicie, jak chcesz sobie lepiej zaplanować wydatki to all inclusive może być dobrym pomysłem. na mieście jest drogo, jakikolwiek obiad i 2 napoje to z reguły 250 kun+ (czyli 160zł). Doliczyć śniadania i kolacje, jakieś lody to lekko 450zł dziennie wyżywienie.
  • Odpowiedz
@mcsQ: a w jakiej konfiguracji jesteście 2+2? Ile lat mają dzieci? Planujemy wybrać się w sierpniu, ale z takimi kosztami jak wspominasz, to nie wiem czy nie lepiej Turcja All-Inclusive. 250 kun mam nadzieję, że za w miarę porządny obiad w restauracji dla czwórki z napojami?
  • Odpowiedz
  • 1
@michoopro drinki ba mieście od 50kun (rzadko) do 80. Średnia cena to 70 kun drink np. Na plaży wczoraj zapłaciłem 0.3 Heineken bezalkoholowy 47kun. Ogólnie weź polskie ceny w Gdańsku lub Warszawie i dodaj do nich 30procent, to wyjdą Ci ceny chorwackie
  • Odpowiedz
  • 0
Autem, jestem cały miesiac tutaj od 30 kwietnia do końca maja. Rijeka nudna,Zadar już lepszy, ma fajne stare Miasto. Split najciekawszy, najwięcej się dzieje i ładne wysypy blisko. Nastawiasz się na zwiedzanie czy wypoczynek? Ceny wiele się nie różnią, północ może trochę tańsza.
  • Odpowiedz
  • 0
@mcsQ: czy ceny we wrześniu są rzeczywiście tańsze niż lipiec i sierpień? Przeanalizowałem transport i jednak jedziemy autem z PL większa elastyczność. Pytanie do Ciebie- gdzie przyjemnie można spędzić czas tak, aby rano można było skoczyć na jakiś targ, popołudniu zjeść dobry obiad na mieście, w ciągu dnia odpoczywać na plaży może spróbować nurkowania i coś pozwiedzać. Zależy mi na tym, aby było to miejsce bezpieczne i w miarę spokojne.
  • Odpowiedz