Aktywne Wpisy
Koziom +130
rachuneksumienia +114
Kupiłem 50 metrowe mieszkanie w 2020. Oddane praktycznie na początku 2023.
Targowałem się z deweloperem, pomogli rodzice, pomogła partnerka, która dała połowę i która za swoje wykończyła mieszkanie (ja płacę w zamian czynsz rachunki) zmieniłem pracę, żeby więcej zarabiać - dostałem kredyt. Teraz mamy połowę spłaconą: trochę dzięki nadpłatom z wakajem, a trochę niestety dzięki WIBOR6M który zmusił mnie do zmiany kredytu z 3% na stałe 8,7% :(
Wspólnym wysiłkiem moim, partnerki,
Targowałem się z deweloperem, pomogli rodzice, pomogła partnerka, która dała połowę i która za swoje wykończyła mieszkanie (ja płacę w zamian czynsz rachunki) zmieniłem pracę, żeby więcej zarabiać - dostałem kredyt. Teraz mamy połowę spłaconą: trochę dzięki nadpłatom z wakajem, a trochę niestety dzięki WIBOR6M który zmusił mnie do zmiany kredytu z 3% na stałe 8,7% :(
Wspólnym wysiłkiem moim, partnerki,
Witam Mirków, przychodzę z pytaniem czy grozi coś pacjentowi, za poświadczenie nieprawdy lekarzowi w wywiadzie lekarskim. Sytuacja powiedzmy taka: zgłaszam się po e receptę, lekarz dopytuje czy leczenie tym lekiem zostało rozpoczęte przez lekarza specjalistę, tu pada odpowiedź niezgodna z prawdą, że tak było. Po krótkiej odpowiedzi lekarz wystawia wspomniana receptę. Dodam, że recepta na 100% odpłatności, a wiem że to może mieć jakieś znaczenie w tej sprawie. Wydaje mi się, że kwestia zweryfikowania stanu faktycznego spoczywa na lekarzu i jeśli potrzebowałby konkretnego potwierdzenia to poprosiłby o zaświadczenie bądź jakiś kwit od lekarza specjalisty. Czy za takie działanie pacjenta grozi jakaś odpowiedzialność karna? Z góry dziękuję za odpowiedź.
#medycyna #prawo #leki
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6280c87dadd9cbafa2f41984
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
brzmi jak oszustwo + ćpun
@AnonimoweMirkoWyznania: Pewnie Ci chodzi o internetowa przychodnie typu dimedic :) raczej nic Ci za to nie grozi, nikt tego tam nie sprawdza, to wszystko obsługują boty
@zaba34: nawet farmaceuta ma do tego dostęp.
https://www.prawo.pl/zdrowie/edm-zgoda-pacjenta-na-dostep-do-dokumentacji,508688.html
@bobikufel: przecież napisał, że odpłatność 100%
@stiven777: nie rozumiem co masz na myśli. Lekarz od e recepty z jednego ze znanych portalów pyta czy leczenie zastosował specjalista, prawdopodobnie
@AnonimoweMirkoWyznania: Nic Tobie nie grozi, bo ty odpowiadasz za kłamstwo w wywiadzie, a nie lekarz.
Ten komentarz został dodany przez osobę dodającą wpis (OP)
Zaakceptował: LeVentLeCri
@AnonimoweMirkoWyznania: Źle się wyraziłem. Odpowiadasz tylko swoim zdrowiem i niczym więcej. Nie ma odpowiedzialności karnej za okłamanie lekarza. Chyba, że fałszujesz dokumenty to wtedy odpowiadasz karnie z art. 270. KK.
@AssRock: brzmi uczciwie, dzięki za pomoc. Czyli pozostaje mi tylko niesmak z powodu wprowadzenia lekarza w błąd.
Pozdrawiam i wszystkiego dobrego mireczki.
Ten komentarz został dodany przez osobę dodającą wpis (OP)
Zaakceptował: LeVentLeCri