Wpis z mikrobloga

Obczajcie co mnie spotkało na ruskim pikabu niedawno.

- Siedze sobie na pikabu i widzę wpis w którym koleś zwyczajnie się pyta jakim cudem praktycznie nic nie słyszy się o stratach wśród Ukraińskich oficerów i generałów.
- Piszę, że to może być spowodowane tym, że Ukraina ma przewagę technologiczną i wywiadowcze wsparcie z zachodu, dzięki czemu oficerowie nie siedzą kilometr od linii frontu, tylko w bezpiecznej odległości, wiedząc co trzeba.
-Pojawia się jakiś typ, który cię wyśmiewa, pyta ile Londyn dzisiaj płaci, pyta kpiąco kiedy Ukraina wygra wojnę i czy zginęło u nich więcej niż 3 żołnierzy.
-Odpowiedz zgodnie z prawdą żeby nie przesadzał bo Ukraina pewnie ma duże straty wśród zwykłych żołnierzy, ale to nie zmienia faktu, że zginęło dużo rosyjskich oficerów
-Koleś pyta coś w stylu "to skąd mądralo masz takie dane? Z dupy?"
-Znajduje artykuł z końca kwietnia z rosyjskiej gazety opozycyjnej Meduzy, bo oczywiście nie ze strony Kremla czy Kijowa a z Meduzy słyszałem że sporo ludzi w Rosji korzysta no i pisze mu, że według nich zginęło przynajmniej 300 oficerów, choć sami zaznaczają że to ostro zaniżone wyniki.
-Gość nic nie komentuje, tylko pisze pod komentarzem "@Moderracja, nie wolno wrzucać danych pochodzących z obcej agentury". Xd
-Śmiechłem trochę z typa, ale pół minuty później patrzę a cały wątek usunięty, nie tylko moje komentarze, ale te pozostałych i w ogóle cały wpis autora pytania także. Wtedy mi się trochę zrobiło smutno...

#pikabu #rosja #ukraina #wojna #wtf #prowokacja #cenzura
  • 10
  • Odpowiedz
@Kagernak: Jestem ciekawe, czy oni tak usuwają te wątki ze strachu, bo boją się że ktoś to zobaczy i naraża się na karę ze czytanie wrogiej "propagandy" czy mają tak sprane mózgi, że uważają to tak jak my uważamy coś za działalność ruskich onuc.
  • Odpowiedz
@Kagernak: za przykładem wykopków lurkuję ten ruski portal ze śmiesznymi obrazkami ( ͡° ͜ʖ ͡°) na ile pozwala mi znajomość literek i widzę że tak:

- oni myślą że Polacy tylko czekają żeby dokonać rozbioru Ukrainy i przyłączyć Lwów i Wołyń (pewnie przyczynia się ich propaganda mająca zasiać niechęć między Polską i Ukrainą)

- są przekonani że zachodnia Ukraina przyłączy się do UE i chyba mają
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 61
@heniek_8: ostatni punkt to aż się prosi o przerobienie w pastę, gdzie wujo zaprasza na grilla, w ruch idzie butelka a rano anon budzi się na pryczy w namiocie, wchodzi wuja w tielniaszce i berecie VDV i mówi, że ma bojowe zadanie w Mariupolu
  • Odpowiedz
Jestem ciekawe, czy oni tak usuwają te wątki ze strachu, bo boją się że ktoś to zobaczy i naraża się na karę ze czytanie wrogiej "propagandy" czy mają tak sprane mózgi, że uważają to tak jak my uważamy coś za działalność ruskich onuc.

@Nateusz1: myślę, że to raczej strach przed rosyjskim łagrem za umożliwianie dostępu do informacji niezgodnych z linią partii
  • Odpowiedz