Wpis z mikrobloga

kupilem taka pompke do rowera w mrowce i niby na etykiecie sa podane wentyle AV/DV/FV jeden rower mialem z AV to napompowalem a drugi jest z tym cienkim i z tego co czytam to jest to wentyl DV ale nie wiem jak tą pompka to napompowac, nie ma zadnej przejciowki tylko igla do piłki, odkrecilem ten plastik czerwony i probowalem gumke w srodku przekrecic ale tez nie pasuje. Albo jestem glupi albo faktycznie sie nie da. Pomozcie, da rade napompowac drugi rower czy potrzebna mi inna pompka?
#rower
Pobierz
źródło: comment_1650822860r2mJOtCZYRk8kgrFDAkAvs.jpg
  • 10
@Czarek7890: spróbuj pęsetą, u mnie ten wkład pod gumką jest luźny i sam wypada po wyjęciu tej gumki. Jeśli to rzeczywiście wentyl DV, czyli stary rowerowy Dunlop, to jeszcze musisz nieco odkręcić ten górny pierścień na wentylu, a plastikowy środek nie powinien być w ogóle potrzebny. Tylko guma obrócona na węższą stronę. Już w sumie sam nie pamiętam, taki wentyl miałem ostatnio w latach 90.
Pobierz
źródło: comment_1650823981mxoBkfJUuF7gvioCFO3fzE.jpg
@Czarek7890: no to chyba rzeczywiście jakaś lipa z tą pompką. Najlepiej by było, gdybyś wymienił dętki na takie z wentylem jaki już masz w drugim rowerze, czyli AV - schraeder. Bo i na stacjach benzynowych napompujesz w razie potrzeby. Na allegro markowe Continental/Schwalbe/CST chodzą po kilkanaście zł, w Decathlonie podobnie.