Aktywne Wpisy
karnom +12
Rozpoznaje ktos co to za robal? Znalazlem juz drugiego niedaleko łóżka. Pierwszy byl wiekszy i mial wiekszy odwlok. Mamy kota wychodzacego na dwor. Czy to jakis pasozyt ludzki lub zwierzecy czy nic groznego i przyszlo z ogródka?
#robaki #ogrodnictwo #pasozyty
#robaki #ogrodnictwo #pasozyty

kumpek20 +365
Od kilku lat mam taką bekę z youtuberów i ogólnie z ludzi którzy jak coś robią to nazywają to od razu projektem xD
Ktoś np. kupuje stary samochód i go naprawia i to już jest projekt XD ciotka w zeszłym roku wymyśliła ze założy eko ogródek to też każdemu wmawia że ona jest w trakcie projektu xd
Ktoś robi jakąś akcje na yt i od razu tekst "zaczynamy nowy projekt" XDD
Ludzie
Ktoś np. kupuje stary samochód i go naprawia i to już jest projekt XD ciotka w zeszłym roku wymyśliła ze założy eko ogródek to też każdemu wmawia że ona jest w trakcie projektu xd
Ktoś robi jakąś akcje na yt i od razu tekst "zaczynamy nowy projekt" XDD
Ludzie
#pit-38
#pit38
#kryptowaluty
Witam próbuje rozliczyc kryptowaluty na stronie epit.podatki.gov.pl i teraz tak
1. w 2021 zakupilem swoje pierwsze krypto, jest ono tradowane krypto-krypto
2. chce zaraportowac koszt tylko poniewaz chce np odliczyc do w nastepnych latach od potencjalnych zyskow
3. jak wyliczyc prawidłowo koszt, wszystkie transakcje gdzie kupiłem krypto czyli wymiana fiat na krypto tylko takie dziwnie sciezki bylt np konto -> revolut -> binance -> fiat na krypto, albo konto -> binance -> fiat na krypto
4.czy tu na dole mam zaznaczyc przychody uzyskane za granicą?
nie sprzedales krypto to nic nie dajesz. Obowiazek podatkowy pojawia sie tylko w roku w ktorym dokonales SPRZEDAZY krypto
np ze z konta poszlo X na revoluta potem na usd potem na binance i na krypto, czy trzeba zczytywac jakies kursy z nbp i to liczyc od nowa wzsystko jakos
https://www.podatki.gov.pl/pit/rozliczenie-ze-sprzedazy-kryptowalut/
Jeśli uzyskałeś przychody z odpłatnego zbycia walut wirtualnych (tzw. kryptowalut) składasz zeznanie roczne PIT-38
Zeznanie musisz złożyć także wtedy, gdy nie uzyskałeś przychodów z odpłatnego zbycia walut wirtualnych lecz poniosłeś w roku kalendarzowym wydatki na ich nabycie.
Ten kraj to mem xDDDDDDD. Obydwa zdania sie wykluczaja xDDDDDDDD
@KupujacKarmeDlaKotaNieMajacKota te zdania sie nie wykluczają,
jesli uzyskales przychody to skladasz to jak nie uzyskales to nie skladasz i to prawda. Jak nie uzyskales przychodow to nie trzeba skladac, nie uzyskanie przychodów to nie to samo co poniesienie wydatków, dlatego te zdania sie nie wykluczają
Zastosujcie się do tego co podlinkowal @milo77 i będziecie mogli wygenerować raport za cały rok.
troche mi zajelo ogarniecie tych raportow z binance coinbase oraz coinbase pro