Wpis z mikrobloga

Witam zapaleńców z tagu #astrofotografia #astrofoto . Zakupiłem bazowy sprzęt (Canon 6d / Samyang 35mm 1.4f / statyw wężyk) i chciałbym zacząć focenie, ale im dłużej czytam fora tym większy mętlik mam w głowie. Głównie chodzi mi o krajobraz Drogi Mlecznej i panoramy. Na razie chciałem zacząć bez prowadzenia, żeby jakkolwiek zapoznać się z tematem, bo nigdy nie miałem lustrzanki w dłoniach, ale już w międzyczasie poluję na swsa.

Moje pierwsze pytania:
Jak powinienem ustawiać kadry, żeby móc później połączyć je w panoramę? Biorąc pod uwagę ruch gwiazd, to intuicja podpowiada mi, że to może być skomplikowane do późniejszej obróbki w jakimś programie.
Czy osobno powinienem robić ujęcia nieba i terenu?
Czy powinienem już zainteresować się stackowaniem klatek, czy bez prowadzenia to nie ma sensu?

Dzięki!
  • 2
  • Odpowiedz
@Wierszu: 1) foto DM tylko przez kadr jaki oferuje ci dany obiektyw
2) foto DM w formie mozaiki
3) foto DM w formie mozaiki + SWSA, a najlepiej kupno szerszego obiektywu + SWSA. mozaikowanie (moim zdaniem) jest trochę męczące

Osobno ujęcia nieba i terenu, osobne czasy, ustawienia ISO czasem również. Stackowanie bez prowadzenia jak najbardziej można wykonywać i daje to duży efekt, ale do nauki rozpocznij najpierw od pojedynczych zdjęć
  • Odpowiedz