Chciałbym uzyskać najwięcej kofeiny z yerby jak ja parzyć? pisze że nie lubi wrzątku i uzyskuje o połowę mniej kofeiny jak to przeczytałem to nie poczułem się za fajnie:( a gdzies indziej pisze że ma więcej jeszcze gdzieś że mniej Wszędzie sprzeczne informacje
@trinty: Typie, wrzątkiem chcesz lać? to pierwsza podstawowa zasada ktorej nie robic... Wlewasz sobie taka wode kolo 50-70 C tak na 1/4 matero odczekujesz 5 min a pozniej zalewasz wodą 80C do pełna i masz yerbe.
@trinty: Najwięcej zależy od samego suszu, jedne yerby mają mało kofeiny, inne mają jej sporo. Tu bym polecił Ytacua, La Mejor, Erva Mate Parana Leafy.
Jeśli chodzi o temperaturę wody, to zależy na czym Ci zależy. Jeśli chcesz mieć intensywne pobudzenie, które utrzymuje się przez dłuższy czas, to zdecydowanie polecam Ci 75-80 stopni. Jeśli jednak nie zależy Ci w ogóle na działaniu, ale na samym fakcie uzyskania liczbowo
No i kwestia sposobu parzenia... żeby pobudzenie fajnie się rozłożyło w czasie i w kolejnych zalaniach, to zdecydowanie polecam parzenie z kopczykiem. czyli 1/2-3/4 naczynka wypełnionego suszem, susz zsypany na jedną ściankę i zalany tak, aby z wierzchu pozostał suchy. Ważne jednak żeby naczynko było nie za duże, najlepiej 150-250 ml.
to nie poczułem się za fajnie:( a gdzies indziej pisze że ma więcej jeszcze gdzieś że mniej
Wszędzie sprzeczne informacje
#yerbamate
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
TO NIE JEST HERBATA ŻEBY SE O TAK O ZALEWAĆ
https://dobreziele.pl/szukaj?k=ytacua
https://dobreziele.pl/sklep/yerba-mate/klasyczna/la-mejor-de-fd-500g
https://dobreziele.pl/sklep/yerba-mate/klasyczna/erva-mate-paran-leafy-250g
Jeśli chodzi o temperaturę wody, to zależy na czym Ci zależy. Jeśli chcesz mieć intensywne pobudzenie, które utrzymuje się przez dłuższy czas, to zdecydowanie polecam Ci 75-80 stopni. Jeśli jednak nie zależy Ci w ogóle na działaniu, ale na samym fakcie uzyskania liczbowo
No i kwestia sposobu parzenia... żeby pobudzenie fajnie się rozłożyło w czasie i w kolejnych zalaniach, to zdecydowanie polecam parzenie z kopczykiem. czyli 1/2-3/4 naczynka wypełnionego suszem, susz zsypany na jedną ściankę i zalany tak, aby z wierzchu pozostał suchy. Ważne jednak żeby naczynko było nie za duże, najlepiej 150-250 ml.