Wpis z mikrobloga

Nie wiem co my chcemy tym pokazać? Że na przekór wszystkim poziom życia może być w polsce jeszcze niższy? Elity europy dalej robią interesy z Putinem a jak planują odejście to z długofalowym planem tak żeby nie odbiło to się na gospodarce a biedna polska, z biedną gospodarką, bez elektrowni jądrowych, bez oze zamierza ściągać węgiel i rope z drugiego końca świata

Cześć giniemy, j---ć tych gamoni z rządu

#ukraina #bekazpisu
Agresywna_Szyba - Nie wiem co my chcemy tym pokazać? Że na przekór wszystkim poziom ż...

źródło: comment_1648629790cjUzMQQNFm1mCy6sulbKZg.jpg

Pobierz
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Agresywna_Szyba: Widzę że jesteś za młody aby pamiętać jak ruscy straszyli nas zakręceniem kurków z gazem i innymi embargami. Gardzę pisem równie mocno co ruskimi, ale uniezależnienie od ruskich jest naszym priorytetem od lat. I pis to zrobił. Kolejnym priorytetem powinno być uniezależnienie od pisu.
  • Odpowiedz
@Agresywna_Szyba: I oczywiście EU wszystko zrobi z głową, powoli lecz skutecznie, bez wielkiego wpływu na swoją gospodarkę, a my oczywiście hurrr do przodu, Poska chrystus narodów, kto będzie patrzył, że teraz ceny dla firm polecą w kosmos... ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Agresywna_Szyba: Czy kiedy ludzie biednieją to myślą że tak ma być? Nie czytają, nie widzą związków przyczynowo skutkowych z decyzjami rządu? Dlaczego chociaż żyje się coraz gorzej te australopiteki wciąż wygrywają wybory?
  • Odpowiedz
@brajanek95: no niestety mam w bliskiej rodzinie osoby popierające PiS. Oni wszystko co powiedzą w TvPis uznają za święte, ceny to nie z powodu inflacji i nieudolności rządu, tylko Ci wstrętni prywaciarze podnoszą. Choć ciężko uwierzyć, że ich wyborcy są tak głupi, to niestety naprawdę są tak bezdennie głupi. Wszystkich wina, opozycji wina, ale naszych narodowych czempionów to nigdy nie jest wina, mimo, że rządzą już 7 lat.
  • Odpowiedz
@rabantotalkiller: XD co zrobił? Udało im się jakimś cudem nie s--------ć budowy gazoportu, zaczętej za PO, czy dokończyć Baltic Pipe która jest chyba jeszcze starszą inwestycją. Czy może masz na myśli rekordowy import węgla (który nagle ruscy skończyli, jeszcze przed wojną) dzięki któremu w kopalniach w tym roku był totalny r--------l i nie szło kupić węgla?
  • Odpowiedz
@Agresywna_Szyba: ale akurat my od wielu lat prowadzimy proces uniezależnienia się od ruskiego gazu i tak się złożyło, że w tym roku ma zacząć działać Baltic Pipe, więc nie p-----l. PO zaczęło budowę gazoportu, PiS skończył, przynajmniej w jednym polityka naszego państwa jest spójna ponad partyjnymi podziałami. Nie porównuj nas do zachodu, bo w tej kwestii jesteśmy lata przed nim.
  • Odpowiedz
  • 2
@Nedifie tak jak pisałem wyżej. Kierunek dobry ale powoli nie tak jak z węglem i końcem zamwiania w kwietniu. A co do baltic pipe to pełną przesylowosc osiagnie latem 2023 do tego momentu musimy go czymś uzupełniać.
  • Odpowiedz
@Agresywna_Szyba: węgiel kupujemy też w Australii, więc zwiększenie zamówienia nie powinno być problemem(może właśnie potrzeba czasu do końca kwietnia), a są też inne kierunki. Problemem jest gaz i tego nie da się zrobić z dnia na dzień, ale nasze państwo jest właściwie na to gotowe. Słyszałem jakiś czas temu, że mamy zapasy pozwalające nawet już teraz odciąć się od kacapów, ale jeżeli BP by się opóźnił to bylibyśmy w dupie.
  • Odpowiedz
@Agresywna_Szyba: palę ekogroszkiem kupionym jeszcze po jakieś 900 zł/ tona z transportem, profilaktycznie trzymałem zawsze zapas na 2 sezony z hakiem, zima łagodna więc pewnie zostanie mi na jakieś 1,5 sezonu. W tej chwili węgiel kosztuje już ok. 2k, a zaraz się wszyscy rzucą jak na papier toaletowy. Ciekawe jaka będzie sytuacja za rok, póki co nie kupuję, najwyżej założę PC, ale chciałbym tego uniknąć.

Najgorzej będzie na wsiach, gdzie
  • Odpowiedz
@Agresywna_Szyba: czym konkretnie? USA i WB juz wprowadzilo embargna na rosyjskie surowce. Niemcy szybko od nich odchdoza i tez w tym roku ogranicza o ponad polwe, moze wiecej.

U nas skoro padly takie deklaracje to znaczy ze mamy gwarancje od USA, ze dostaniemy surowce od nich badz z innych pewnych zrodel. Przede wszystkim rope, bo od gazu i tak odchodzilismy.
  • Odpowiedz
  • 3
@rabantotalkiller
Terms ktoś inny będzie nas straszył jak nie będziemy się godzić na wszystko. Takie decyzje trzeba tonować, robić po cichu, korzystać z różnych korzystnych opcji a tej jełopy po prostu mają to w dupie bo ich stać i liczy się tylko duma.

To oczywiste że musimy się uniezależniać ale nie pokazujmy też tak śmiało innym że się od nich uzależniamy.
  • Odpowiedz